Dag Szepanski, Torbjörn Ek och Jörgen Bengtsson hade lämnat AIK. Jan Olof Wallgren var det enda etablerade nyförvärvet. Före säsongen var det osäkert var tränaren Jens "Lill-Lotta" Lindblom hade sitt lag. Men AIK visade under hela våren att det lag som var bäst i Allsvenskan hösten 1973 (AIK vann det årets hösttabell) också var bäst våren 1974.
AIK bjöd på fotbollsfester i match efter match och det var nog synd att VM i Västtyskland gjorde att vårsäsongen tog slut redan i maj. För AIK hade ett vägvinnande och underhållande spel med centrallinjen Ronny Gustafsson (målvakt), Börje Marcus (mittback) och Sanny Åslund (center) som de främsta och det var inte bara AIK:are som undrade varför ingen av dessa var med i Sveriges VM-trupp. Mycket förenklat höll Ronny och Börje rent framför eget mål och skickade sedan upp en boll till Sanny som gjorde mål. Naturligtvis fanns många andra mycket goda spelare i laget. Rolf Zetterlund gjorde sitt bästa år som AIK:are och bröderna Leback hade nu fått tillräcklig rutin men ännu inte tappat något av stinget i steget och passningarna. Jan Olof Wallgren blev ett utmärkt komplement till Marcus i försvarslinjen. För att nu nämna några.
Med den rekordlånga höstsäsongen (16 matcher) började AIK vackla. Medan Malmö FF under den nya tränaren Bob Houghton vann match efter match (oftast med 1-0 och olidlig offsidetaktik) så blandade AIK storspel med rena bottennapp. Märkligast var matchen mot Elfsborg. Elfsborg ledde i halvtid med 2-0 men AIK vände till 4-2 och missade till och med en straff. Efter den matchen skrev Sanny Åslund på ett kontrakt med spanska Español och AIK fick en rekordstor övergångssumma på nästan en halv miljon kronor.
De sista matcherna blev avslagna. Malmö FF hade i praktiken vunnit guldet efter segern mot AIK i den 19:e omgången och resten blev defilering. AIK kunde precis hålla andraplatsen före anstormande Öster (som vann med 6-0 mot AIK). Precis som 1972 blev det stora silver men nog kändes 1972 års upplaga som ett bättre lag än 1974.
AIK:s damer slutade trea i Stockholmsserien och det skulle räcka till att kvalificera sig till den nya rikstäckande Elitserien. Stockholms Fotbollsförbund höll dock inte sitt löfte och det blev bara de två första (Jakobsberg och Hammarby) i Stockholmsserien som fick plats i den nya serien.
AIK:s allsvenska skytteliga:
13 mål: Sanny Åslund.
9 mål: Yngve Leback.
5 mål: Björn Lundberg.
3 mål: Tommy Lundh.
2 mål: Rolf Zetterlund, Börje Leback.
1 mål: Jan Olof Wallgren, Börje Marcus, Christer
Johansson, Bo Sjögren, Crister Andersson.
+ 1 självmål.
Totalt 11 målskyttar.
Antal allsvenska matcher:
26 matcher: Ronny Gustavsson, Rolf Zetterlund, Jan
Olof Wallgren, Göran Åberg.
25 matcher: Börje Marcus, Yngve Leback.
24 matcher: Börje Leback.
23 matcher: Sanny Åslund.
22 matcher: Björn Lundberg, Tommy Lundh.
20 matcher: Christer Johansson.
19 matcher: Crister Andersson.
16 matcher: Claes Marklund.
7 matcher: Bo Lennart Jeppson.
5 matcher: Bo Sjögren.
4 matcher: Göran Göransson.
3 matcher: Gerry Rehn.
2 matcher: Åke Andersson, Peter Saverstam.
1 match: Manni Thofte, Leif Klingborg.
Totalt 21 spelare. 8 allsvenska AIK-debutanter.
Hämta ner alla matcher från 1974 till ditt kalenderprogram. Obs! För att detta ska fungera i Microsoft Outlook måste du välja att spara filen och sedan innifrån Outlook välja "Arkiv"-->"Importera och exportera"-->"Importera en iCalendar-fil eller en vCalendar-fil (.vcs)".