Söndagen den 1 november 1936 spelade AIK sin avskedsmatch på Stadion. Det dåvarande topplaget IK Sleipner var på besök och AIK kunde genom starka 4-1 gå till vinteruppehåll i Allsvensk ledning. 19 937 troligtvis hattbärande åskådare tog farväl till Stadion i en match som DN dagen efter beskrev på följande sätt:
”Söndagen den 1 november 1936 kommer att med guldkantade bokstäver inristas i AIK:s fotbollshistoria. De populära svartingarnas 24-åriga Stadionsaga är all. Det var med vemod vi lämnade valplatsen, där vi upplevt så många vackra AIK-minnen, men trots vemodet gingo vi rakryggade och glada i hågen från idrottsborgen i medvetande om att AIK firade sin sorti på det mest hedrande sätt som tänkas kan. Först och främst blev det en sportslig triumf av största mått. Ledande Sleipner fick sig en överhalning med icke mindre än 1-4 (1-3) – vilket betydde att AIK tog täten i tabellen. Vidare måste direktör Bergvall för andra gången i år stänga vändkorsen – åtskilliga 100-tal fingo återvända med oförrättat ärende- vilket ger belägg för AIK:s stora bevågenhet hos publiken. Och slutligen hyllade massan Stockholmselvan efter förtjänst. Det förekom till och med hejarop.”
Det var en tid då hejarop var något ovanligt, de största stjärnorna hette Axel Nilsson & Olle Zetherlund, det var också en tid då Allsvenskan spelades höst-vår. I vårpremiären 1937 var den omtalade arenan ute i Solna äntligen redo för invigning. De 24 761 som trotsade det molniga vårvädret stod för den då största påfrestningen i trafikavseende någonsin enligt trafikinspektör A Rosén. Biljetterna kostade, trots flytten till Nordens då största arena, precis som på Stadion 1, 2 och 3 kronor.
Malmö FF stod för motståndet när domare Carl Olsson blåste igång en match som fick celebert besök av såväl kronprinsen som andra kungligheter. Efter 32 minuter kunde Axel Nilsson göra det första målet någonsin på fotbollsstadion, han gjorde det mot den norra läktare utan en minsta aning hur klassisk just den läktaren skulle bli. Slutresultatet skrevs till 4-0 och det var inte bara AIK:s framgångar i Allsvenskan 1936/37 det pratades om efter matchen, det nya fotbollstemplet hade redan efter första matchen lämnat starka avtryck. Den 19 april kunde följande läsas i DN om den nya arenan:
”Kontinenten har kommit till Stockholm. Råsunda har givit oss den. 24.761 människor på en fotbollsmatch kanske i och för sig inte kan sägas vara kontinenten, och det är inte den siffran jag menar, utan tendensen, uppläggningen, anslaget.
- Det är första gången i Stockholm jag känner mig som i en storstad, sade en londonsk vän medan vi irrade oss fram mot våra bänkplatser.
Och när den inre tavlan rullade upp sig för våra blickar kände vi oss som ”hemma på Highbury”. Fotboll ovanifrån är roligt.
AIK-Malmö blev en bra kamp för att vara på våren. AIK är ett paradlag. Det passar att inviga, att spela ”stora” matcher, säregna på ena eller andra sättet. AIK växer med uppgiften. I söndags en vecka sedan gjorde svartingarna en plattmatch i Norrköping, nu råkade de in i rena uppvisningstagen. Och när AIKåarna uppvisa äro de roliga. De äro enda laget i Sverige som verkligen kan roa publiken, sedan nu Örgryte tappat smokingen och framträder i den sedvanliga grå serietröjan.”
Sedan denna klassiska match har AIK spelat 1125 matcher på Råsunda och gått segrande 557 gånger.
Senare samma vår säkrade AIK det Allsvenska guldet med ett publiksnitt på 15 996 (det totala publiksnittet för Allsvenskan var då 6 702), värsta rivalerna Djurgårdens IF som blivit ensamma kvar på Stadion åkte ur densamma samma år.
75 år har snart passerat sedan invigningen, under denna tid har Råsunda stått som värd för 2 VM-finaler, sett en av världens bästa fotbollsspelare någonsin slå igenom, FIFA klassar marken som en av världens tio klassiska fotbollsarenor. En minst sagt episk arena som nu skall rivas, men en sak är säker – historien kommer aldrig skrivas om, minnena kommer alltid finnas kvar. Råsunda är, och förblir, en helig plats.
Text: Axel Franzén
Första matchen på Råsunda - Acke Nilsson den historiska första målskytten
Fotbollsstadion på Råsunda slog på söndagen upp sina portar. Trots det ogynnsamma vädret hade nästan 25.000 åskådare infunnit sig, vilket innebär publikrekord för Stockholm. Och lika lyckligt som AIK:s Stadionsaga slutade i november, lika lyckligt började nu AIK:s Råsundasaga. Malmö FF besegrades med 4-0, det historiska första Råsundamålet gjort av Axel "Acke" Nilsson.
Dagens Nyheter toppade sin första sida med Råsunda Fotbollsstadions invigningsmatch:
"Det svenska publikrekordet i fotboll stod sig med knapp nöd i samband med söndagens premiärmatch på Fotbollsstadion i Råsunda. 24.761 åskådare voro närvarande vid evenemanget och ordnade därmed i alla fall publikrekord för Stockholms del. Söndagens premiär gynnades inte av vädrets makter, regn och mulet, men det blev i alla fall en mycket glansfull tillställning i närvaro av Kronprinsen Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla och med invigningstal av landshövding Nils Edén. AIK celebrerade dagen med att vinna i god stil över Malmö FF med hela 4-0 och därmed ryckte Stockholmslaget upp till ledningen i storserien."
Mr Jones i Dagens Nyheter var lyrisk:
"Kontinenten har kommit till Stockholm. Råsunda har givit oss den. 24.761 människor på en fotbollsmatch kanske i och för sig inte kan sägas vara kontinenten, och det är inte den siffran jag menar, utan tendensen, uppläggningen, anslaget.
- Det är första gången i Stockholm jag känner mig som i en storstad, sade en londonsk vän medan vi irrade oss fram mot våra bänkplatser.
Och när den inre tavlan rullade upp sig för våra blickar kände vi oss som ”hemma på Highbury”. Fotboll ovanifrån är roligt.
AIK-Malmö blev en bra kamp för att vara på våren. AIK är ett paradlag. Det passar att inviga, att spela ”stora” matcher, säregna på ena eller andra sättet. AIK växer med uppgiften. I söndags en vecka sedan gjorde svartingarna en plattmatch i Norrköping, nu råkade de in i rena uppvisningstagen. Och när aikåarna uppvisa äro de roliga. De äro enda laget i Sverige som verkligen kan roa publiken, sedan nu Örgryte tappat smokingen och framträder i den sedvanliga grå serietröjan."
Bewe, också i DN:
"På söndagen begick AIK Fotbollsstadionpremiären mot Malmö FF. Efter det svaga spelet mot Norrköpingskamraterna förra söndagen hade man inte stora förhoppningar på guldkantad vinst. Men naturligtvis plockade AIK fram en del av det bästa ur sin fotbollsgarderob,och därmed var Malmö FF slagen till slant. Det blev ”visserligen” bara 4-0 (2-0), men det räcker ju mer än väl i en allsvensk match, allra hälst som AIK genom segern gick upp i serietäten. Undra på att glädjen stod högt i AIK-taket på söndagen.
Acke Nilsson gjorde första målet på Råsunda
Det blev Acke Nilsson som blev den historiske förste målskytten på Råsunda. I 32:a minuten lade Lillis Persson en hörna, Sven Anderssons huvud syntes i målöppningen, men Vinberg fick upp en hand och slog ut bollen till frie Axel Nilsson. Denne slog på, och markbollen smet säkert in i Vinbergs vänstra hörn. Så här sade Acke Nilsson själv efter matchen till Dagens Nyheter:
- Visst var det roligt att göra första målet, men det kunde ju hänt vem som hälst. Hade jag haft litet mer tur med skotten hade jag kunnat ordna ett par mål till. I varje fall gick det bättre än i Norrköping. Formen kommer, skriv upp det.
Till Idrottsbladet sade Acke:
- När jag såg att Vinbergs boxade boll efter hörna skulle dimpa ner mitt i gapet på mig, samlade jag mig och slog till med vänstern med all kraft. Det hade ju varit vansinne att försöka placera en boll, när det stod 5-6 malmökillar kvar i målet efter hörnan. Jag slog till på vinst och förlust så rent jag kunde... och hade tur, det är alltsammans.
Olle Zetherlund:
- Härlig plan att spela på. Inte alls så tung som jag väntat mig. Mina mål voro ju inte så märkvärdiga, jag kunde inte fått bollarna bättre serverade. Och skjuta bör man ju kunna ur så bra lägen som jag hade.
Kronprinsen skakade hand med spelarna i halvtidspausen
Stillman i Svenska Dagbladet:
"Som ett imponerande kraftprov av idrotten själv betecknade landshövding Edén det nya Råsundastadion, när han på söndagen hälsade kronprinsen, prinsparet Gustaf Adolf och oss alla andra idrottsmän välkomna dit ut. En storvulen högborg kallade han också den nya idrottsplatsen, och vi instämma villigt, liksom när han påpekade att den är enhetligt genomtänkt i hela sin väldiga resning. På Råsunda komma vi att trivas bra, det kände vi på oss genast.
Kronprinsen och de kungliga gästerna tog en inspektionsrond genom anläggningen under pausen och besågo också omklädningsrummen där kronprinsen passade på att skaka hand med både aik:are och malmöspelare. Valter Sköld, vänsterbacken, som gjort en kullerbytta och vrickat nacken så att han låg medvetslös ett par minuter, blev genast igenkänd av kronprinsen som passade på att fråga hur det stod till med nacken.
Förra söndagen rapporterades AIK helt ur form i Norrköping. Lilis Persson var dålig och hela kedjan var ur slag. På Råsunda – där segern över Malmö med 4-0 var fullt rättvis – såg det ut på annat sätt. Forwardskedjan gick utmärkt, och Persson var anfallets själ precis som förr. Samtidigt imponerade försvaret, och inte ens när Malmökedjan pressade under första kvarten efter pausen, svävade målet i större fara. Det finns ambition hos AIK, och laget har förmågan kvar att växa med uppgiften. Tomten Söderström är en stor tillgång för AIK. Han håller visst inte bollen för länge. Det är ju sådant spel vi gå till fotbollsplanerna för att se. Men vi tillåta inte vem som helst att försöka imitera Ekroth och Rydell."
Den största påfrestning i trafikavseende i Stockholms historia
Den största påfrestning i trafikavseende som vi någonsin varit med om, sade trafikinspektör A Rosén i Spårvägsbolaget till DN.
Till Råsunda kunde man ta sig på följande sätt:
Spårvagn från Norra Bantorget.
Bussar från Norra Bantorget
Bussar från St Eriksplan
Max Wiboms bussar till från Norra Bantorget till Huvudsta
Bilar från Gustav Vasa-kyrkan (75 öre per person)
Tåg till Hagalund, Huvudsta eller Sundbyberg
En promenad till fots (cirka 25 minuter från Karlberg)
Privatbilar
Entrépriserna var, precis som på AIK:s matcher på Stockholms Stadion, 1, 2 och 3 kr.
Sammanställning: Anders Johrén
|