Startsida Fotboll 500 AIK:are Mattias Asper

MATTIAS ASPER - REKORDMÅLVAKTEN

Mattias Asper var under drygt två år AIK:s mycket framgångsrika målvakt. Han gjorde avgörande räddningar både när AIK vann SM 1998 och när laget kvalificerade sig för Champions League 1999. Från sin allsvenska debut spelade han 20 matcher utan att förlora, mest i AIK:s historia. Han slog nytt allsvenskt rekord i att hålla nollan (796 minuter) och han har högst allsvenskt poängsnitt av alla som spelat minst 20 matcher i AIK.

Fullständigt namn: Mattias ?? Asper.
Född: 20 mars 1974 i Sölvesborg.
Bott: Hällevik (1974-98), Solna (1998-2000), San Sebastian (2000-02), Istanbul (2002), Malmö (2002-06), Stavanger (2006-).
Arbete: Fotbollsspelare.
Familj: Fru Simone, barnen Wilda och Tiger (tvillingar).
Matchdata: 198cm, 93kg.
Moderklubb: Mjällby AIF.
Allsvenska AIK-matcher: 60 (+ 100 i Malmö FF).
Allsvensk AIK-debut: 8 juni 1998 (AIK-Östers IF, 1-1).
Utvisningar: Inga.
Position: Målvakt.
Svensk mästare: 1998 (i AIK) och 2004 (i Malmö FF).
Svensk cupmästare: 1999.
A-landskamper: 3 (1999-2002).
EM-deltagare: 2000 (endast med i truppen, spelade inga matcher).

MATTIAS ASPER - MÅLVAKTEN NÄR AIK VAR SOM BÄST

Mattias Asper kom till AIK inför 1998 års säsong, som en lovande men lite oprövad målvakt från Mjällby. Tillsammans med Lee Baxter, även han ny för året, bildade han AIK:s målvaktspar.

Det blev Lee Baxter som tog den ordinarie platsen i målet - till en början. Men efter en osäker insats av Lee mot Norrköping i början av juni, där AIK efter matchen låg på nedflyttningsplats, kom Mattias in i målet. Sedan skulle han inte missa en allsvensk eller europacupmatch på över två år.

Längsta förlustfria sviten

Mattias gjorde allsvensk debut hemma mot Öster i en match som AIK dominerade men där Öster tilläts kvittera i slutminuten. Men nu började en svit som kanske aldrig kommer att slås. Med Mattias i målet spelade AIK 20 allsvenska matcher i följd utan att förlora vilket är AIK-rekord (men inte rekord för hela Allsvenskan, Calle Palmér i Malmö FF spelade 48 allsvenska matcher i rad innan han var med om att förlora) i förlustfria matcher från den allsvenska debuten. Mattias släppte på dessa 20 matcher in endast nio mål och inte i någon match mer än ett mål. Med Mattias i målet fick AIK den stadga i målvaktsspelet som inte funnits tidigare och han var i hög grad bidragande till att AIK kunde vinna Allsvenskan 1998. I den sista matchen mot Örgryte, i den sista minuten, gjorde han en helt avgörande räddning när han klistrade Öis Niclas Sjöstedts nick nere vid Aspers högra stolpe.

Längsta sviten utan insläppt mål

Sensommaren 1999 var AIK i strålande form och förmodligen har inget AIK-lag någonsin varit bättre än vad AIK var då. AIK och Mattias slog då nytt allsvenskt rekord i att hålla nollan. Från det att Elfsborg kvitterade till 2-2 21 juni (med en man mindre) släppte AIK inte in ett enda mål på 796 minuters allsvenskt spel. Tillkommer 360 minuters spel i kvalet till Champions League och Asper lyftes fram som en riktig rekordnolla. Här är hela rekordsviten:

11/9IFK Göteborg-AIK 1-0 70 min
Därutöver spelade AIK borta mot Sirius i Svenska Cupen och vann med 3-0. I den matchen stod Lee Baxter i AIK:s mål.

Det var då, hösten 1999, nytt allsvenskt rekord i att hålla nollan. Rekordet stod sig dock bara ett drygt halvår då Håkan Svensson i Halmstad höll "nollan" i 808 minuter 1999-2000.

Mattias Asper i Champions League mot Arsenal på Wembley Stadium. Arsenal vann med 3-1. I bakgrunden David Ljung. Arsenalspelaren till vänster är Davor Suker.

Den bästa matchen gjorde nog Mattias i Champions League-kvalet borta mot AEK. Matchen slutade 0-0 och Mattias avvärjde många farliga AEK-attacker. Expressen gav Mattias fem getingar (=världsklass) och skrev att "Det är sådana här matcher som föder hjältar" och att "Mattias sattes på det svåraste av prov - och hade alla rätt". AIK vann sedan returen på Råsunda med 1-0, efter en ny stormatch av Asper, och kvalificerade sig för Champions League.

2000 kom Mattias med i Sveriges EM-trupp och även om han inte tog en plats som förste målvakt så imponerade han storligen. I början av augusti blev det så övergången till spanska Real Sociedad klar. Då listade han följande fyra bästa AIK-minnen:

• SM-guldet 1998
    - Det var mitt livs största ögonblick i fotbollslivet, ett ögonblick som slår det mesta i livet. SM-guld är det finaste man kan vinna.
  • Champions League - Känslan när vi kvalat oss till gruppspelet var enorm. Äntligen hade vi tagit oss in i Europas finrum och fick möta världens bästa fotbollsspelare.
  • Cupguldet 1999 - Cupguldet 1999 är ju det näst största man kan vinna och det var en alldeles särskilt skön känsla att ha vunnit båda de största titlarna man kan ta här hemma.
  • Debuten i AIK - Den matchen minns jag väl. Vi mötte Öster hemma i juni 1998 och det kändes stort att få ställa sig i målet på Råsunda. Fast minnet är lite tunt eftersom matchen slutade oavgjord (1-1) efter att jag släppt in deras kvitteringsmål i 94:e minuten.

Mattias Asper borta mot Öster 24 augusti 1998. AIK vann 2-1. Mattias som alltid i långbyxor.

Mattias hade sedan växlande framgångar i Spanien och Turkiet (där han var utlånad till Besiktas) innan han kom till Malmö FF där han blev svensk mästare 2004.

Mattias längd (198 cm) bidrog till att han kunde dominera luftrummet som få andra målvakter. En egenhet han hade under AIK-tiden var att han alltid spelade i långbyxor. Det gjorde han även när det var tryckande hetta, som i Champions Leauge-kvalet borta mot AEK. Han förklarade det med att han i Mjällby hade spelat i kortbyxor i ett par matcher men då släppt in väldigt många mål. Han lade senare i karriren undan långbyxorna.

Högsta poängsnittet

Förutom att han har flest matcher från debuten utan förlust och att han har hållit nollan längst av alla, innehar Mattias ytterligare ett AIK-rekord. Av alla som har spelat minst 20 allsvenska AIK-matcher har Mattias det högsta poängsnittet, 2,02 poäng per match. Näst högst har David Ljung med 2,0. Dock finns det spelare som har gjort färre än 20 matcher som har ett högre poängsnitt.

Anders Johrén (2007)

Mattias Aspers samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

1601  1998-06-08 Östers IF       H Råsunda           1-1 (0-0) Målvakt
1602  1998-06-11 Örgryte IS      B Ullevi            1-0 (0-0) Målvakt
1603  1998-06-15 V Frölunda IF   B Ruddalen          1-1 (1-0) Målvakt
1604  1998-06-24 Malmö FF        H Råsunda           1-0 (0-0) Målvakt
1605  1998-06-29 IFK Göteborg    B Ullevi            1-0 (0-0) Målvakt
1606  1998-07-20 Helsingborgs IF B Olympia           1-0 (0-0) Målvakt
1607  1998-08-03 IFK Norrköping  H Råsunda           1-1 (1-0) Målvakt
1608  1998-08-10 Hammarby IF     B Råsunda           2-0 (1-0) Målvakt