Startsida Fotboll De skapade vår historia Lennart "Putte" Andersson

De skapade vår historia

LENNART "PUTTE" ANDERSSON - HAGALUNDAREN

Lennart "Putte" Andersson.

Lennart "Putte" Andersson kallades bara för Putte. Putte kom, 1944, som 26-åring till AIK från Hagalunds IS och hans första säsong i AIK blev succéartad med sju mål på tio matcher. Putte sköt hårt men var ingen tekniker. En tung center, lite lik samma tids Gunnar Nordahl, med långa inkast som specialitet. Efter några år i AIK, varav de sista åren mest i B-laget, återvände Putte till Hagalunds IS.

Fullständigt namn: Karl Viktor Lennart Andersson.
Smeknamn: Putte.
Född: 19 augusti 1917 i Hagalund.
Död: 29 september 1990 i Stockholm.
Begravd: Minneslunden på Solna kyrkogård.
Bott: Hagalund (uppvuxen bredvid Hagalunds IP, senare på Nordstjernegatan), Kungsholmen (som vuxen, först på Kronobergsgatan och senare på Fleminggatan).
Yrke: Började som svetsare, arbetade på Eletrolux, slutade som lagerchef på Hägglund och söner.
Familj: Fru Tora, barnen Leif (född 1945), Gert (född 1946) och Jan (född 1948), 5 barnbarn.
Favoritlag hela livet: Hagalunds IS (i 1:a hand), AIK (i 2:a hand).
AIK-minnen han talade om: AIK-Charlton 7-7, resorna, julfesterna på Gillet.
Matchdata: 178cm, ca 85kg.
Moderklubb: Hagalunds IS.
Allsvenska AIK-matcher: 19.
Allsvenska AIK-mål: 7.
Allsvensk AIK-debut: 17 september 1944 (Hälsingborgs IF-AIK, 1-0).
Första allsvenska AIK-mål: 24 september 1944 (AIK-Malmö FF 1-2, Lennart gjorde AIK:s mål i andra halvlekens 15:e minut).

Totalt   19   7

Matchstatistik: 19  5  5  9  33-36  15 (0,79 poäng/match)

LENNART "PUTTE" ANDERSSON - AIK:s RIKTIGA HAGALUNDARE

Alla kallade Lennart Andersson för "Putte", utom hans mamma som sade Lennart. Putte växte upp i det gamla Hagalund, alldeles bredvid Hagalunds IP, och det var Hagalunds IS som blev Puttes klubb. I Hagalunds IS spelade även Puttes yngre bror Arne och även om Arne blev en duktig fotbollsspelare lämnade han aldrig Hagalunds IS. Haglunds IS hade i början av 1940-talet ett bra division 2-lag som bland annat hade tuffa kamper med division 2-kollegan Djurgårdens IF. I Hagalunds IS spelade den här tiden också Sune Andersson som senare skulle bli en av AIK:s allra största spelare. Putte gick över till AIK 1944, och han rekommenderade senare AIK att värva Sune Andersson. Sune lämnade Hagalunds IS för AIK 1946.

Putte gick direkt in som ordinarie i AIK och starten blev succéartad. Från sin centerposition gjorde han sju mål på sina nio första matcher. Hans första allsvenska mål gjordes i hemmadebuten mot Malmö FF, en match som AIK förlorade med 1-2, men Puttes 1-1 mål tål att återges från ett tidningsreferat:
"I andra halvlekens femtonde minut bröt tunge Putte Andersson fram i centern och ungefär vid strafflinjen slog han på ett fruktansvärt hårt skott - nätet såg ut som en strut och lille Gripen i Malmömålet var absolut maktlös."

AIK-Sandviks IK i Svenska Cupen 14 juli 1946. Lennart "Putte" Andersson, till vänster, attackerar Sandviks målvakt Bjurbäck som dock tar hand om bollen. AIK vann matchen med 6-1 inför 4.765 åskådare.

Några matcher senare, i oktober 1944, gjorde han tre mål mot Hälsingborgs IF. I matchen efter, borta mot Malmö FF, vann AIK med 3-2 och Putte var en av matchens förgrundsfigurer. Här är några tidningsklipp från den matchen:
Arbetet: "Högersidan var mattare men Putte Andersson i centrum desto aggressivare, och att den senare har stora utsikter att bli en bra center är givet. Han skjuter med högran som en häst sparkar - men bör för den skull inte skjuta för ofta - och är dessutom en villig och vettig vandringsman, som tydligen inte går med på någon parkering i en stoppers välkomnande famn."
Sydsvenska Dagbladet: "Om Lennart Andersson får man verkligen säga, att han är ett centerfynd. Han kan både spela och skjuta, och att han suttit på tåget ändå från Haparanda märktes icke ett spår."
Notera att Putte denna tid gjorde militärtjänst i övre Norrland och otaliga var de tågresor han gjorde för att spela med AIK. Flera av hans lagkamrater minns när AIK spelade just denna match i Malmö och Putte tog tåget från Haparanda direkt till Malmö, spelade matchen, och sedan tog tåget tillbaka till Haparanda.

AIK-IFK Norrköping 20 oktober 1946. Lennart "Putte" Andersson bryter igenom hela Norrköpings försvar och lyckas så när göra mål. Matchen slutar 3-3 inför hela 36.226 åskådare.

Men sedan tog det stopp. Putte fick bara spela enstaka matcher i A-laget, det blev mest spel i B-laget. Ändå var det kanske i juni 1946 han gjorde sin allra bästa match, åtminstone var det den match han bäst mindes på äldre dagar. AIK mötte Charlton Athletics på Råsunda och AIK vände 1-7 till 7-7 under matchens sista 23 minuter. Putte gjorde 4-7 målet i 77:e minuten i en match där han spelade vänsterback! Normalt spelade ju Putte center i AIK även om han i Hagalunds IS hade spelat på de flesta positioner.

Fyra AIK:are på första utlandsturnén efter kriget, i juni 1945 på Rådhusplatsen i Köpenhamn. Från vänster Lennart "Putte" Andersson, Henry "Garvis" Carlsson, Sven Mattsson och Arne Andersson.

Putte hade lår som en ardennerhäst, han sköt hårt men var ingen tekniker. Han var en riktig friskus, lång, stor och kraftig. En tung center, lite lik samma tids Gunnar Nordahl. Han kunde göra stora saker på planen men han ansågs också vara lite lat och inte jobba alltför mycket. Putte var suverän på att kasta inkast. Han kunde kasta bollen ända in framför målet. Ofta slängde han sig på magen efter inkasten.

Förutom fotboll spelade Putte även bandy. Han spelade i Hagalund och i Olympia men aldrig för AIK. "Han var för klumpig för att spela bandy och ishockey", minns Puttes lagkamrat Svante Granlund. Frånsett ett kort inhopp som tränare för Karlbergs BK lämnade Putte fotbollen efter sin aktiva tid.

Puttes son Jan beskriver sin pappa som lite egen, egoistisk, fast mycket snäll. Efter sin aktiva karriär fortsatte han att följa fotbollen från håll, mest via TV:n. Besöken på Råsunda blev färre och färre med åren och under hans sista 20 år var han inte mer än någon enstaka gång på Råsunda och såg AIK. Lennart "Putte" Andersson dog 1990, 73 år gammal.

Anders Johrén (2003)

Lennart Anderssons samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

445 1944-09-17 Hälsingborgs IF B Olympia       0-1 (0-0) Center
446 1944-09-24 Malmö FF        H Råsunda       1-2 (0-1) Center  1
447 1944-10-01 IFK Göteborg    B Ullevi        0-2 (0-1) Center
448 1944-10-08 Landskrona BoIS H Råsunda       2-2 (2-0) Center
449 1944-10-15 IF Elfsborg     B Ryavallen     2-3 (0-1) Center  1
450 1944-10-22 Hälsingborgs IF H Råsunda       6-1 (4-1) Center  3
451 1944-10-29 Malmö FF        B Malmö IP      3-2 (2-1) Center  1
452 1945-04-15 Landskrona BoIS B Landskrona IP 1-1 (0-0) Center