Startsida Fotboll De skapade vår historia Herbert Ohlsson

De skapade vår historia

HERBERT "BANKEN" OHLSSON - SPELAREN, OCH DEN STORE LEDAREN

Herbert "Banken" Ohlsson iklädd AIK-dräkt på sin 50-årsdag.

Herbert "Banken" Ohlsson var idrottsmannen (svensk mästare i AIK 1923, 2 A-landskamper i början av 1920-talet samt 28 allsvenska matcher), lagledaren (1942-51), styrelsemedlemmen, hedersmedlemmen och AIK-Ringens mångårige ordförande. För dem som närmare kände Banken var han alltid ett levande, glatt minne. Tillsammans med Helge Ekroth, Pära Kaufeldt, Ernst Wahlberg, Putte Kock, Gävle-Nilsson med flera representerade han den gamla fina AIK-stil som förenade finess med humor under en fotbollsepok då själva leken med boll och motståndare gladde publik och supporters.

Fullständigt namn: John Sixten Herbert Ohlsson.
Smeknamn: Banken.
Född: 18 mars 1894.
Död: 8 augusti 1969.
Bott: Stockholm (Erik Dahlbergsgatan 25).
Arbete: Disponent Sörmans Kläder (på Biblioteksgatan).
Familj: Fru Märta.
Favoritlag: AIK.
Moderklubb: AIK.
Allsvenska AIK-matcher: 28.
Allsvenska AIK-mål: 12.
Allsvensk AIK-debut: 7 september 1924 (Västerås IK-AIK, 1-3).
Första allsvenska AIK-mål: 14 september 1924 (AIK-IFK Malmö 6-3, Herbert gjorde 2-0 i 35:e minuten och senare 5-2 i 66:e minuten).
Utvisningar: Inga.
Position: Högerinner.
Svensk mästare: 1923.
A-landskamper: 2 (0-1 mot Finland 1920 och 4-1 mot Finland 1922, båda matcherna spelades i Helsingfors).
Utsedd till hedersledamot i AIK: 1961.
SM-guld: 2 stycken i 5-manna bowling (för Mariebergs IK).
VM-deltagare: Bowling.
Representerat AIK i: Fotboll, bandy, bowling och curling.

Spelarkarriär:
AIK (1908-26).
IFK Stockholm (1927-).

Ledarkarriär:
AIK (lagledare 1942-51, styrelseledamot under många år).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1924-25 17 7
1925-26 11 5
Totalt 28 12

Matchstatistik
Allsvenskan 28 11 5 12 60-51 27 0,96 p/match

HERBERT "BANKEN" OHLSSON - IDROTTSMAN, LAGLEDARE OCH STYRELSEMEDLEM

Herbert Ohlssons bortgång 1969 kom efter en långvarig, nedbrytande sjukdom. För dem som närmare kände "Banken" kommer han alltid att vara ett levande, glatt minne. Tillsammans med Helge Ekroth, Pära Kaufeldt, Ernst Wahlberg, Putte Kock, Gävle-Nilsson med flera representerade han den gamla fina AIK-stil som förenade finess med humor under en fotbollsepok då själva leken med boll och motståndare gladde publik och supporters.

På och utanför idrottsarenan var han den borne gentlemannen, vars något bisarra humor förhöjde glädjen i segerns ögonblick och lättade upp i motgångarna. Hans personlighet inrymde förvisso den "gulddoft" som han sade sig känna, så snart hans lag närmade sig tabelltoppen.

Herbert Ohlsson var förutom en utomordentlig fotbollsspelare också en mycket skicklig bowlare. Han var idrottsmannen, lagledaren, styrelsemedlemmen, hedersmedlemmen och AIK-Ringens mångårige ordförande.

Sven Lindqvist (1969)

AIK:s styrelse i slutet av 1940-talet. Från vänster Abbe Lindström, artikelförfattaren Sven Lindqvist, Bruno Lindström, Thodde Malm, Putte Kock, Karl-Erik Fürst, Herbert "Banken" Ohlsson, Nils Yngwe Bolling.

HERBERT "BANKEN" OHLSSON - HAN VÅRDADE AIK-STILEN

Bland alla dem som vårdat AIK-stilen är det bara att konstatera att Herbert "Banken" Ohlsson intar en tätposition.

Själv minns jag honom när man som en liten knatte stod utanför spelaringången på Råsunda efter AIK:s matcher på 40-talet, ivrigt väntande på sina favoriter, Gurra, Garvis, Leander och andra. Då kunde man få se en imponerande man med viss rondör komma ut. Det gick ett sus genom den väntande åskådargruppen.

Lagledaren Herbert "Banken" Ohlsson och lagkaptenen Börje Leander.

- Det är Banken, sade man. Det var mig veterligen första gången jag såg en kamelhårsulster. Banken var ofta klädd i sådan om årstiden var passande. Anställd som han var vid den prominenta klädfirman Sörmans vid Stureplan i Stockholm, passade en elegant stil väl in på Banken. Men det var väl inget nytt för honom - redan som spelare i seklets första decennier präglades han av stil och elegans.

Hans karriär i AIK började redan 1908, då Banken blev medlem i klubben. Han kom som aktiv att representera AIK - typiskt nog för den tiden - i fotboll, bandy, bowling och curling. I fotboll blev han svensk mästare 1923, samlade på sig DM och var uttagen i landslaget ett par gånger.

Sedan han slutat som aktiv kom han att bli en legendarisk lagledare i fotboll under tiden 1942-51, alltså i tio år. Det var under denna tid han myntade uttrycket "gulddoft" om AIK:s fotboll. Härmed åsyftades de tillfällen då AIK låg väl till i serien och hade snudd på serieledning och serievinst. Tyvärr fick Banken aldrig uppleva några guldmedaljer för AIK:s fotboll, däremot två cupsegrar, 1949 och 1950.

År 1938 var han med att bilda "klubben i klubben", AIK-Ringen, vars styrelse han naturligtvis kom att tillhöra. När AIK fyllde 70 år utsågs Banken Ohlsson till hedersledamot i klubben. I AIK-ringen blev han hedersordförande.

AIK-elegant

Som inledningsvis påpekats var det framför allt stilen - AIK-stilen - som var Bankens kännemärke.

Benan och byxvecken var lika perfekta vare sig han befann sig på fotbollsplanen eller utanför den. Få AIK:are har haft en sådan känsla för både spelets och indvidens elegans som just han. Elaka tungor har då och då velat göra gällande att detta under hans aktiva tid kostade AIK ett och annat mål när han offrade chansen på elegansens altare.

Herbert "Banken" Ohlsson på äldre dagar.

Forskar man i hävderna finner man emellertid att Banken var en mycket god skytt och gjorde många avgörande mål för sitt lag. Hans goda humör, strålande humor och förmåga att alltid både se det roliga i situationen och sedan kunna berätta om det, har gjort honom till en av de AIK:are som genom åren spritt den största glädjen på och utanför planen. Ingen har kunnat komma i närheten av honom ifråga om antalet dråpliga historier. Denna förmåga kom naturligtvis väl till pass under Bankens långa tid som lagledare.

Bankens intresse för klubben förblev ograverat in i det sista. När han vid 75 års ålder avled 1969 innebar det att en av de stora AIK:arna hade lämnat oss.

Stig R Humlin (1991)

"BANKEN" I SKOTTGLUGGEN

"Bankens" mål var inte alltid populära hos medspelarna. Särskilt inte hos Helge "Ekis" Ekroth.

På planen ville Ekis stå för de taktiska ritningarna. När "Pära" Kaufeldt vid sin debutmatch i A-laget spelade litet som han tyckte, ansåg Ekis att Pära behövde lite instruktioner. Så han gav order till Pära:
- Jag sätter fart till vänster och så ger du mej en stickare...

Och så satte Ekis fart på benen åt vänster. Men Pära tyckte att Banken stod bättre till och slog bollen till denne - och Banken sköt elegant bollen i nät.

Ekis vände sig till Pära och röt:
- Vad tar du dej till, pojkvasker?
Pära: - Men Banken gjorde ju mål?
Ekis störtförbannad: - Det hör inte hit. Du ska en gång för alla lära dej att du inte ska lura mej att kuta 25 meter i onödan utan att få bollen...

Så den gången fick Banken ingen klapp på axeln för sitt snygga mål - i varje fall inte av Ekis.

Herman Mirlas

"BANKEN" - FRÅN GARVIS HORISONT

Henry "Garvis" Carlsson skrev en bok - "Raka spåret" - om sitt fotbollsliv. Där beskriver han "Banken" Ohlssons lagledarsyssla så här:
"Den syssla inom AIK som jag tror är den värsta är lagledarjobbet. "Banken" Ohlsson är enligt min ringa mening den enda mannen i landet som går i land med den uppgiften. "Banken" är diplomat och borde alldeles givet ha varit ambassadör utomlands. Han är kanske t.o.m. litet för mycket diplomatisk iblan, men det är det enda som håller i ett lag som AIK. Tonen där är nämligen rå, men hjärtlig - det är hårda, fräna grabbar som inte är rädda för att sjunga ut - och som gör det. Dom måste tas varsamt - och det kan "Banken". Han är en mästare i att kunna avstyra konfliktungar och där har han ett oöverträffat vapen till hands - nämligen humorn. Ingen kan som "Banken" spotta fram en giftig replik på ett humoristiskt och avväpnande sätt."

"BANKEN" SOM BOWLINGSPELARE

Herbert "Banken" Olsson började i AIK:s Bowling 1922 och blev med tiden en av Sveriges absolut bästa bowlare. Banken höll periodvis upp med bowlingen, kanske beroende på att han liksom Putte Kock även spelade fotboll för AIK. Våren 1927 klarade han guldmärket, vann några tävlingar och spelade dessutom i stadslaget. Våren 1929 hade han åter en bra period. Han var mycket nära att slå en 300-serie, 7:an stod kvar i sista slaget. Han satte nytt rekord på åtta serier (2 x 4 serier) med 1743 poäng och han blev uttagen till i VM, där det dock inte blev några framskjutna placeringar. I januari 1931 gick han överraskande till Mariebergs IK. Han spelade i ytterligare ett par år innan han lade av och hann då bland annat ta två SM-guld i 5-manna.

Thomas Andersson (2000)

Gustav Sjöberg om Herbert "Banken" Ohlsson (kommenterat 2001):
"En fin ledare. Han rörde sig i lite "finare" kretsar. Man skojade och sade "Sir Herbert", han var lite av en "greve". För det mesta var han glad men han kunde också vara lite grinig. När AIK var på turné i USA i juni 1951 fick Banken ett brev från AIK där det stod att han var avpolleterad som lagledare. Det var tragiskt att se. Banken vädjade till laget att göra en bra avslutning på USA-turnén. "Snobben" Ahlström vände på den avslutande matchen efter underläge. Vid hemkomsten väntade Erik Almgren som ny lagledare."

Herbert "Banken" Ohlssons samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

  6 1924-09-07 Västerås IK     B Arosvallen        3-1 (2-1) Vänsterinner    
  7 1924-09-14 IFK Malmö       H Stadion           6-3 (2-1) Högerinner     2
  8 1924-09-28 Landskrona BoIS B Landskrona IP     0-3 (0-2) Högerinner      
  9 1924-10-05 Hälsingborgs IF H Stadion           5-2 (2-2) Högerinner      
 10 1924-10-12 IFK Norrköping  H Stadion           5-0 (2-0) Högerinner     1
 11 1924-10-19 Hälsingborgs IF B Olympia           0-1 (0-1) Högerinner      
 12 1924-10-26 IFK Göteborg    H Stadion           3-4 (3-3) Högerinner      
 13 1924-11-02 GAIS            B Ullevi            1-2 (0-0) Högerinner     1
 14 1925-04-13 IK Sleipner     B Idrottsparken     1-2 (0-1) Högerinner      
 15 1925-04-19 IFK Eskilstuna  H Stadion           6-1 (1-1) Högerinner     1
 16 1925-04-26 IFK Malmö       B Malmö IP          1-0 (1-0) Högerinner      
 17 1925-05-03 IFK Eskilstuna  B Tunavallen        5-2 (2-1) Högerinner     1
 18 1925-05-10 GAIS            H Stadion           0-2 (0-1) Högerinner      
 19 1925-05-17 IFK Norrköping  B Idrottsparken     0-1 (0-1) Högerinner      
 20 1925-06-01 Landskrona BoIS H Stadion           3-1 (3-0) Högerinner     1
 21 1925-06-05 Hammarby IF     H Stadion           1-0 (0-0) Högerinner      
 22 1925-06-07 Örgryte IS      H Stadion           1-3 (0-2) Vänsterytter    
 23 1925-08-02 Landskrona BoIS H Stadion           6-3 (4-1) Högerinner     1
 24 1925-08-09 IK Sleipner     B Idrottsparken     0-0 (0-0) Högerinner      
 25 1925-08-16 Hälsingborgs IF H Stadion           2-5 (2-3) Högerinner
 26 1925-08-30 Örgryte IS      B Ullevi            0-3 (0-3) Högerinner      
 27 1925-09-06 IFK Malmö       B Malmö IP          2-2 (2-0) Högerinner     1
 28 1925-09-13 IFK Eskilstuna  H Stadion           1-0 (0-0) Högerinner      
 34 1926-04-11 IFK Uddevalla   B Rimnersvallen     1-2 (0-0) Högerinner      
 35 1926-04-18 Örgryte IS      H Stadion           3-3 (1-2) Högerinner     1
 36 1926-04-25 Hälsingborgs IF B Olympia           2-3 (1-1) Högerinner     1
 37 1926-05-02 IFK Uddevalla   H Stadion           0-0 (0-0) Högerinner      
 38 1926-05-09 Landskrona BoIS B Landskrona IP     2-2 (2-0) Högerinner     1