Startsida Fotboll 500 AIK:are Bruno Nyberg

BRUNO NYBERG - VÄNSTERBACKEN SOM BLEV EN AV AIK:s ALLRA STÖRSTA LEDARE

Bruno Nyberg kom till AIK från Älgarna i Härnösand. Han hade då dokumenterat sig som en av landets mest lovande unga backar i fotboll. Det var också i den egenskapen han under sin första tid i AIK kom att spela en framträdande roll. Stark i brytningarna och intelligent i framspelningarna. Ledargestalt på planen, en egenskap som sedan ytterligare accentuerades i de många uppdrag han fått i AIK:s styrelser och fotbollssektion.

Fullständigt namn: Bruno R Nyberg (R för Rolf).
Smeknamn: Älgen (eftersom Bruno kom från IF Älgarna).
Född: 1 juni 1931 i Gudmundrå.
Bott: Härnösand (-1952), Solna (1952-72, Virebergsvägen, Vårvägen, Släggbacken), Stockholm (1972-, Hantverkargatan).
Yrke/arbetsplatser: Sundsvallsbanken i Härnösand (-1952), Folksam (1952-81, kamrer, finansdirektör), Stadshypotek (1982-91, hypoteksdirektör), Stockholms läns Stadshypotekförening (1991-96, vice VD).
Familj: Barnen Maria (född 1954), Charlotta (född 1956) och Jonas (född 1963), 5 barnbarn.
Idrottssläktingar: Sysslingen Lasse Nordin (allsvensk i Hammarby IF 1961-65).

Bruno Nyberg 1960.
Matchdata: 181cm, 82kg.
Favoritlag som liten: IFK Norrköping, Leeds U.
Favoritlag sedan 1953: AIK.
Favoritspelare som ung: Bertil Nordahl.
Moderklubb: Älgarnas IF.
Allsvenska AIK-matcher: 123.
Allsvenska AIK-mål: 6.
Allsvensk AIK-debut: 21 augusti 1953 (Djurgårdens IF-AIK, 2-3).
Första allsvenska AIK-mål: 5 juni 1957 (AIK-IFK Göteborg 2-0, Bruno gjorde 2-0 på straff i den 86: minuten vilket blev Allsvenskans sista mål säsongen 1956-57).
Utvisningar: Inga.
Position: Vänsterback.
Bästa matchen: AIK-Malmö FF 31 augusti 1960 (7-1 till AIK och två straffmål av Bruno).
Bästa AIK-minne: Avancemanget till Allsvenskan 1962, med Bruno som lagledare.
Sämsta AIK-minne: Degraderingen ur Allsvenskan 1961 efter förlust mot Degerfors IF i Brunos sista allsvenska match.
Bäste AIK-kamrat: Ingemar Ingevik.
Representerat AIK i: Fotboll och bandy.
Ledamot i AIK:s huvudstyrelse: 1968-79.
Ordförande i AIK:s fotbollssektion: 1970-79, 1989.
U-landskamper: 2.
Hedersledamot i AIK: 1991.
Hedersordförande i AIK:s fotbollssektion: 1979.
50-årigt medlemsskap i AIK: 2003.

Alfabildernas Bruno Nyberg 1954 med följande bildtext:
Försvarsspelare i AIK dit han kom våren 1953 från Älgarna i Härnösand. Ytterligt lugn och teknisk, men litet långsam. Var med i ungdomslandslaget 1952.
Spelarkarriär:
Älgarnas IF (-1952).
AIK (1953-61).

Ledarkarriär:
AIK (lagledare, 1962-66).
Svenska ungdomslandslaget (lagledare, 1965-66).
AIK (ledamot i huvudstyrelsen 1968-79, ordförande i fotbollsstyrelsen 1970-79, 1989).
Svenska Fotbollförbundet (10 år i tävlingskommittén, 10 år i valberedningen, matchdelegat större delen av 1990-talet).
SEF (Svensk Elitfotboll, 10 år i styrelsen, revisor).
AIK Fotboll AB (revisor).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1953-54 7 -
1954-55 - -
1955-56 15 -
1956-57 19 1
1957-58 23 -
1959 19 -
1960 22 5
1961 18 -
Totalt 123 6

Matchstatistik
Allsvenskan 123 43 32 48 210-203 118 0,96 p/match

BRUNO NYBERG - TROTJÄNARE OCH MATKFAKTOR (från AIK:s 100-årsbok)

Under de år jag ansvarat för det redaktionella matchprogrammet har jag gång efter annan suttit som nu - i samtal med Bruno Nyberg - för att pejla AIK-fotbollens väg i samtid och framtid. Som nästan ingen annan har Bruno Nyberg under nära fyrtio års tid verkat i AIK:s centrum; först som spelare, därefter som lagledare, styrelsemedlem och ordförande inom fotbollssektionen, men också på förbundsnivå. Detta samtidigt med att han nått stora framgångar inom sin civila verksamhet.
Fyrtio år - nästan ett liv...

Bruno Nyberg mot Arsenal på Råsunda 4 augusti 1957. Arsenal vann med 2-1.

- Allvaret började år 1952, berättar han. Jag spelade centerhalv, som det hette då, i Älgarna, min hembygdsklubb, och blev uttagen till det första ungdomslandslaget. Det var midsommar och vi skulle möta Danmark i Esbjerg. Det var inte tal om att flyga, så jag satt där och skakade tåg från Norrland under det att många ängsliga tankar genomfor mitt huvud. Skulle jag klara provet, motsvara förväntningarna, miljöbytet...? Vi fick stryk med 2-1, men det var nog inte bara mitt fel, eftersom jag fick förnyat förtroende på hösten. Den här gången gällde det Norge och matchen spelades i Linköping och det blev storvinst med 5-0.

Nu hade man fått ögonen på mig. Den legendariske Albin Dahl, då tränare för Helsingborgs IF, ville värva mig. Förhandlingarna hade gått långt, jag skulle få jobb på Skånska Banken och bostad därtill. Men då sa mamma och pappa Nyberg stopp! De tyckte att det var alldeles för långt mellan Härnösand och Helsingborg.

Bruno Nyberg efter den aktiva karriären.

Under tiden var jag på läger - Morgondagens män - med Putte Kock som överledare och där sammanträffade jag med Kurrarna Liander och Hamrin och P-O Enström - alla blivande kompisar i AIK.

Det var emellertid inte AIK som var den första stockholmsklubben att rycka i mig; det var istället Djurgården, eller rättare sagt Anders Bernmar, som gjorde det. Även där gick förhandlingarna snabbt framåt. Anders var listig nog att bjuda ner mor och far till Stockholm en hel vecka som Djurgårdens gäster. De fick t o m flyga ner - deras första flygtur! Nu var det emellertid dags för AIK att kliva in på scenen. Det var den legendomspunne Sven "Linkan" Lindqvist, mannen som hade AIK:s hela ekonomi, inklusive alla stenhusen klubben ägde, i sin byxficka - som det sades.

Jag glömmer aldrig det mötet: Linkan, som verkligen kunde använda båda sidor på ett mynt, skulle bjuda på lunch. Han öppnade med att säga: "Ja, jag är inte hungrig. Jag nöjer mig med en fika. Hur ska du ha det?"

Det var jobbet jag erbjöds på Folksam som avgjorde. Jag kunde få växla över från rent bankjobb till en finansiell verksamhet som hade en annan vingbredd.

Bruno Nyberg befarar det värsta - strax före målet mot IS Halmia i den avgörande kvalmatchen 1962, sekunderna höll på att rinna ifrån AIK.

Ja, så kom då åren som aktiv i AIK. I det myller av minnen jag har från den tiden finns långturnén vi gjorde 1955. Resan varade i tre veckor: Mallorca, Barcelona, Madrid, Oran, Alger, Sidi-bel-Abbé - där vi spelade mot ett lag främlingslegionärer! - Gibraltar, Kanarieöarna. Det var förresten under den resan Kurt Hamrin slog igenom. Vi spelade mot Barcelona och Kurre var helt omöjlig att stoppa. Det har ju - med all rätt - berättats om "Nacka" som svensk fotbolls kanske största geni. Men jag vet inte... jag tror Kurt Hamrin var lika stor. Han var modernare, agerade redan då ungefär som Maradona idag: han gick rätt på mål, med en underbar balans i finterna - och hade han väl kommit förbi sin bevakare fanns det ingen som kunde ta bollen ifrån honom. Han var helt fenomenal att täcka stridsäpplet. Och slutet blev oftast en öppen målchans. Jag har tyckt synd om en enda motståndare på planen: en viss vänsterback i Hammarby, som under ett derby tillbringade ungefär halva matchtiden sittande på sin bak, förtvivlat stirrande efter en bortflyende Kurre!

Min tid som aktiv spelare slutade i tragedi: vi åkte ur Allsvenskan år 1961. Det kändes fruktansvärt, och det framstod nästan som en moralisk nödvändighet att ställa sig till förfogande för att hjälpa till med att återföra klubben till Allsvenskan. Därför åtog jag mig att vara både lagledare och styrelseledamot. Vi klarade av det på ett år. Men hur gammal jag än blir kommer jag aldrig att glömma de fruktansvärda minuterna, då jag maktlös stod och åsåg hur våra grabbar förgäves kämpade för att nå 2-0 - vi hade redan 1-0 - och hur matchtiden tog slut och vi spelade på övertid - fram till den oerhörda stunden, då Benny Söderling vräkte sig fram och fick träff med vänstern - och satte bollen i nät! 2-0 och vi var åter i Allsvenskan.

Bruno Nyberg lyckligaste stund som AIK:are, omfamnande Benny Söderling efter dennes mål mot IS Halmia vilket återställde tingens ordning i svensk fotboll: AIK var tillbaka i Allsvenskan.

Sen dess har jag fått vara med om både glädje och sorg, framgångar och motgångar för AIK:s fotboll. Jag har framför allt fått vara med om 80-talet under Rolf Zetterlunds tränartid - klubbens kanske finaste period i modern tid. Den började skraltigt, men slutade lysande, med AIK i slutspel och finalspel 1986.

Det har gått lång tid sen jag första gången drog på mig den svarta AIK-tröjan. Ibland har jag frågat mig om det inte vore dags att lägga av. Men att vara delaktig inom AIK:s fotboll är som ett snabbt beroendeframkallande gift. Fotbollen i sig är en sådan märklig sport, en sport för alla. Du behöver inte vara onormalt lång, eller onormalt muskulös, eller onormalt funtad över huvud taget, och din utrustning är den enklast tänkbara. Vad som behövs är en boll, världens mest geniala leksak! Fotboll är verkligen folkets idrott - man ska veta att det finns fler registrerade damfotbollsspelare här i landet än det finns registrerade ishockeyspelare...

Därför är det förvisso ett mysterium varför fotbollen dras med publikkris. För att utröna orsakerna till det fordras det kanske andra frågor att ställa än de vi har dryftat.

Själv tänker jag med en viss oro på hur jag ska klara abstinensbesvären den dag jag helt slutar med fotbollen i AIK!

Sune Martinsson (från AIK:s 100-årsbok, 1991)

Bruno Nyberg 2003 om:

  • Första tiden i AIK:
    "Jag var egentligen centerhalv men när jag kom till AIK var det hård konkurrens om den platsen mellan Börje Leander och Lennart Carlsson. Börje slutade och Lennart blev den självskrivne centerhalven. Jag fick istället kämpa om en backplats med främst P-O Enström och Ingemar Ingevik."
  • Sig själv som spelare:
    "Jag hade god placeringsförmåga och var speltekniskt bra. Men inte speciellt snabb."
  • AIK:s allt sämre resultat i slutet av 1950-talet som kulminerade i degradering 1961:
    "Vi tränade för dåligt. Vi tränade bara två gånger i veckan och då gick vi ut på planen och tränade skott, ungefär som i Härnösand. Vi hade ingen individuell träning och många kombinerade fotbollen med tunga jobb."
  • Om Pelés första seniormatch:
    "Vi var på en sexveckorsturné först till Brasilien och sedan till Kalifornien. I Brasilien mötte vi Santos där en liten kille gjorde debut. Man såg direkt att han skulle bli något extra."
  • De bästa spelarna Bruno har spelat med:
    "Pröjsarn Nilsson. Det var full fart på träning och match, han sprang hela tiden även om testerna visade att Pröjsarn inte hade så bra värden. Kurt Hamrin förstås. Och Kurt Liander. Leif Skiöld var AIK:s målkung i många år tills han kom ihop sig med AIK:s ordförande Karl-Erik Fürst med följd att Leif bytte till Djurgården."
  • Degraderingen ur Allsvenskan 1961:
    "Det var jag som orsakade den straff mot Degerfors som blev avgörande. Men jag tyckte inte det var straff. Domaren, en liten, tjock och rund domare, var nervös och höll inte för trycket."
Bruno Nybergs bittraste ögonblick i AIK. AIK-spelarna konstaterar den bittra sanningen på resultattavlan. Hammarby gjorde det omöjliga, vände 0-3 till oavgjort mot IFK Göteborg och eftersom AIK förlorade med 0-2 mot Degerfors åkte AIK ur Allsvenskan för andra gången. Spelaren med nummer 2 på ryggen är Bruno Nyberg.
  • Avancemanget till Allsvenskan 1962:
    "Vi hade åkt ned redan på fredagen och tidigt på lördagmorgonen knackade Inge Bengtsson på hotellrummet och sade att han inte sovit en blund på hela natten. Jag försökte lugna honom och han gick och lade sig några timmar. Han var med i matchen som vi ledde med 1-0 när vi gick in på övertid. Då var Landskronas match slut och de hade redan börjat fira avancemanget. Vi var tvungna att göra ett mål till. Då kände jag mig bedrövad, matchen kändes slut. Men allt vändes när Benny Söderling gjorde 2-0 och AIK gick upp i Allsvenskan. AIK:s viktigaste mål någonsin."
AIK:s lag som gick upp i Allsvenskan 1962. Lagledaren Bruno Nyberg står längst till höger. Stående från vänster Lennart Hemming, Benny Söderling, Bengt Westerberg, Björn "Lill-Garvis" Carlsson, Lennart Backman, Inge Bengtssons, lagledaren Bruno Nyberg. Knästående från vänster: Tränaren "Moggli" Gustafsson, Kjell Pettersson, Ingemar Ingevik, Arne Lundqvist, Tommy Stenborg, Göran Johansson.
  • Sin landslagskarriär:
    "Jag gjorde två ungdomslandskamper när man just hade startat ungdomslandslaget. Sedan var jag reserv i en B-landskamp men jag var aldrig med och spelade."
  • Bandykarriären:
    "Jag började i Älgarna och spelade sedan något år för Heffners i Sundsvall. När jag flyttade till Stockholm blev det både fotboll och bandy i AIK men jag lade av med bandyn kring 1954."
  • De bästa värvningarna:
    "Sanny Åslund och Rolf Zetterlund. Sanny kom från Degerfors och gjorde succé. Hösten 1974 kom två spanjorer upp till mig på Folksam, där jag då jobbade, och erbjöd AIK 500.000 kronor för Sanny. Jag tyckte det var ofantligt mycket pengar. Rolf Zetterlund spelade i Sandvikens IF och jag kämpade hårt med Hammarbys Lennart Nyman för att få Roffes underskrift. Fast den allra bästa värvningen var nog när jag fick Lennart Johansson att gå över från bandyledare till fotbollsledare."
  • Nyttan av fotbollen i arbetslivet:
    "Idrotten var en bra skola för arbetslivet. Att vara lagledare är som att vara chef i arbetet. Det måste klaffa överallt."
  • Om fritiden:
    "Jag älskar att åka skidor, har åkt tolv Vasalopp. Skidor är den roligaste hobbyn. Har sportstuga i fjällen och sommarställe sedan 1958 i Stavsnäs. Jag älskar att vandra i fjällen, Kungsleden och Sarek."

Anders Johrén (2003)

AIK:s tio stora

I AIK:s 90-årsbok, utkommen 1981, fick Bruno frågan om vilka han då ansåg vara AIK:s tio största genom tiderna. Han svarade:
"Torsten Tegnér, Putte Kock, Mulle Petersén, Jompa Nilsson, Tore Nilsson, Henry Carlsson, Sven Davidsson, Kurt Hamrin, Honken Holmqvist, Hilding Albrektson."

Bruno Nybergs samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

618 1953-08-21 Djurgårdens IF  B Råsunda           3-2 (1-1) Centerhalv
619 1953-08-30 IFK Göteborg    H Råsunda           1-1 (0-0) Centerhalv
620 1953-09-06 Malmö FF        B Malmö IP          3-0 (2-0) Centerhalv
621 1953-09-13 GAIS            H Råsunda           1-1 (0-1) Centerhalv
622 1953-09-20 Hälsingborgs IF B Olympia           3-1 (1-1) Centerhalv
623 1953-09-27 IF Elfsborg     H Råsunda           0-2 (0-0) Centerhalv
624 1953-10-04 Jönköping södra B Stadsparksvallen  0-3 (0-2) Centerhalv
666 1955-10-02 IFK Norrköping  B Idrottsparken     0-4 (0-2) Vänsterback
667 1955-10-08 Västerås SK     H Råsunda           5-0 (1-0) Vänsterback
668 1955-10-23 Norrby IF       B Ryavallen         5-2 (4-0) Vänsterback
669 1955-10-30 Halmstads BK    B Örjans Vall       3-4 (1-2) Vänsterback
670 1955-11-06 Halmstads BK    H Råsunda           4-1 (2-0) Vänsterback
671 1956-04-22 Sandvikens IF   B Norra ip          0-4 (0-1) Vänsterback
672 1956-04-27 IFK Norrköping  H Råsunda           1-2 (1-1) Vänsterback
673 1956-05-01 Västerås SK     B Arosvallen        1-2 (1-1) Vänsterback
674 1956-05-06 Degerfors IF    H Råsunda           3-2 (1-2) Vänsterback
675 1956-05-10 Hammarby IF     B Råsunda           2-0 (2-0) Vänsterback
676 1956-05-21 Malmö FF        H Råsunda           0-0 (0-0) Vänsterback
677 1956-05-25 Djurgårdens IF  B Råsunda           1-2 (0-0) Vänsterback
678 1956-05-30 Norrby IF       H Råsunda           5-3 (3-1) Vänsterback
679 1956-06-03 IFK Göteborg    H Råsunda           4-0 (2-0) Vänsterback
680 1956-06-07 Hälsingborgs IF B Olympia           0-3 (0-2) Vänsterback
681 1956-07-29 IFK Göteborg    B Ullevi            1-0 (0-0) Vänsterback
682 1956-08-05 Hälsingborgs IF H Råsunda           1-2 (0-1) Vänsterback
683 1956-08-12 Halmstads BK    H Råsunda           2-2 (1-1) Vänsterback
684 1956-08-15 Västerås SK     B Arosvallen        4-1 (1-0) Vänsterback
685 1956-08-22 Djurgårdens IF  B Råsunda           1-2 (1-2) Vänsterback
686 1956-08-26 IFK Malmö       H Råsunda           5-1 (1-1) Vänsterback
687 1956-09-02 IFK Norrköping  B Idrottsparken     0-2 (0-2) Vänsterback
688 1956-09-09 Hammarby IF     H Råsunda           2-1 (1-1) Vänsterback
689 1956-09-23 GAIS            B Ullevi            1-2 (1-1) Vänsterback
690 1956-09-29 Sandvikens IF   H Råsunda           2-0 (0-0) Vänsterback
691 1956-10-07 Malmö FF        H Råsunda           1-1 (0-1) Vänsterback
692 1956-10-14 Malmö FF        B Malmö IP          4-4 (1-4) Vänsterback
693 1957-04-24 Hammarby IF     B Råsunda           0-0 (0-0) Vänsterback
694 1957-04-27 GAIS            H Råsunda           4-0 (3-0) Vänsterback
695 1957-05-01 Sandvikens IF   B Jernvallen        1-2 (1-1) Vänsterback
696 1957-05-12 IFK Malmö       B Malmö IP          2-0 (2-0) Vänsterback
697 1957-05-17 Djurgårdens IF  H Råsunda           2-1 (1-0) Vänsterback
698 1957-05-22 Västerås SK     H Råsunda           1-2 (1-0) Vänsterback
702 1957-06-05 IFK Göteborg    H Råsunda           2-0 (1-0) Vänsterback 1
703 1957-08-02 IFK Norrköping  H Råsunda           0-5 (0-3) Vänsterback
704 1957-08-08 Sandvikens IF   H Råsunda           1-1 (0-0) Vänsterback
705 1957-08-11 IFK Göteborg    B Ullevi            0-3 (0-1) Vänsterback
706 1957-08-14 Sandvikens IF   B Jernvallen        0-0 (0-0) Vänsterback
707 1957-08-21 Djurgårdens IF  B Råsunda           1-1 (1-0) Vänsterback
708 1957-08-25 Motala AIF      B Idrottsparken     1-2 (1-1) Vänsterback
709 1957-09-01 Malmö FF        H Råsunda           0-0 (0-0) Vänsterback
710 1957-09-08 GAIS            B Ullevi            2-3 (1-2) Vänsterback
711 1957-09-15 Halmstads BK    H Råsunda           0-1 (0-0) Vänsterback
712 1957-09-29 IFK Eskilstuna  B Tunavallen        2-2 (2-2) Vänsterback
713 1957-10-06 Hälsingborgs IF H Råsunda           2-0 (2-0) Vänsterback
714 1957-10-20 IFK Malmö       B Malmö IP          2-3 (0-1) Vänsterback
715 1957-10-27 IFK Göteborg    H Råsunda           1-4 (1-2) Vänsterback
716 1957-11-10 IFK Norrköping  B Idrottsparken     0-2 (0-0) Vänsterback
722 1958-05-15 IFK Malmö       H Råsunda           1-1 (0-1) Vänsterback
723 1958-05-18 Hälsingborgs IF B Olympia           2-0 (1-0) Vänsterback
724 1958-07-27 GAIS            H Råsunda           2-0 (2-0) Vänsterback
725 1958-08-03 IFK Göteborg    B Nya Ullevi        3-2 (1-1) Vänsterback
726 1958-08-10 Sandvikens IF   H Råsunda           4-0 (4-0) Vänsterback
727 1958-08-15 Djurgårdens IF  B Råsunda           0-0 (0-0) Vänsterback
728 1958-08-24 IFK Malmö       H Råsunda           0-2 (0-2) Vänsterback
729 1958-08-31 Motala AIF      B Idrottsparken     2-0 (0-0) Vänsterback
734 1958-10-12 IFK Eskilstuna  H Råsunda           3-5 (2-2) Vänsterback
737 1959-04-26 IFK Norrköping  H Råsunda           0-0 (0-0) Vänsterback
738 1959-05-01 Örgryte IS      B Gamla Ullevi      1-3 (1-2) Vänsterback
739 1959-05-07 IFK Malmö       H Råsunda           1-0 (0-0) Vänsterback
740 1959-05-12 Halmstads BK    H Råsunda           3-1 (2-1) Vänsterback
741 1959-05-24 Malmö FF        H Råsunda           1-3 (0-1) Vänsterback
742 1959-05-31 GAIS            B Nya Ullevi        2-1 (0-0) Vänsterback
743 1959-06-04 Hälsingborgs IF B Olympia           3-2 (1-1) Vänsterback
744 1959-06-10 Djurgårdens IF  H Råsunda           1-1 (0-0) Vänsterback
746 1959-06-17 Sandvikens IF   B Jernvallen        2-2 (0-0) Vänsterback
747 1959-08-05 Hammarby IF     H Råsunda           2-3 (0-1) Vänsterback
748 1959-08-13 IFK Norrköping  B Idrottsparken     2-5 (0-1) Vänsterback
749 1959-08-19 Hälsingborgs IF H Råsunda           1-2 (1-2) Vänsterback
750 1959-08-26 Djurgårdens IF  B Råsunda           2-4 (2-2) Vänsterback
751 1959-08-30 GAIS            H Råsunda           6-1 (0-1) Vänsterback
752 1959-09-06 Malmö FF        B Malmö Stadion     0-0 (0-0) Vänsterback
753 1959-09-13 IFK Göteborg    H Råsunda           1-1 (0-0) Vänsterback
754 1959-09-20 IFK Malmö       B Malmö Stadion     1-2 (1-2) Vänsterback
756 1959-10-04 Sandvikens IF   H Råsunda           2-0 (1-0) Vänsterback
757 1959-10-11 Halmstads BK    B Örjans Vall       2-4 (0-2) Vänsterback
758 1960-04-18 Degerfors IF    B Stora Valla       4-5 (2-3) Vänsterback
759 1960-04-24 IFK Norrköping  H Råsunda           1-3 (1-2) Vänsterback
760 1960-05-01 Malmö FF        B Malmö Stadion     0-0 (0-0) Vänsterback
761 1960-05-11 Djurgårdens IF  H Råsunda           1-2 (0-1) Vänsterback
762 1960-05-15 Jönköping södra B Stadsparksvallen  0-1 (0-1) Vänsterback
763 1960-05-19 Hammarby IF     H Råsunda           2-1 (0-1) Vänsterback 1
764 1960-05-26 Örgryte IS      B Nya Ullevi        1-7 (0-2) Vänsterback
765 1960-06-09 IFK Malmö       H Råsunda           0-1 (0-1) Vänsterback
766 1960-06-12 IFK Göteborg    B Nya Ullevi        1-1 (0-1) Vänsterback
767 1960-06-15 Sandvikens IF   H Råsunda           1-1 (1-0) Vänsterback
768 1960-06-19 Hälsingborgs IF H Råsunda           2-1 (1-0) Vänsterback 1
769 1960-08-10 Sandvikens IF   B Jernvallen        1-1 (1-0) Vänsterback
770 1960-08-14 IFK Norrköping  B Idrottsparken     2-4 (0-1) Vänsterback
771 1960-08-17 Degerfors IF    H Råsunda           2-0 (1-0) Vänsterback
772 1960-08-24 Djurgårdens IF  B Råsunda           0-2 (0-2) Vänsterback
773 1960-08-31 Malmö FF        H Råsunda           7-1 (2-1) Vänsterback 2
774 1960-09-04 IFK Göteborg    H Råsunda           1-1 (0-0) Vänsterback
775 1960-09-11 IFK Malmö       B Malmö Stadion     1-1 (1-1) Vänsterback
776 1960-09-25 Jönköping södra H Råsunda           7-1 (2-1) Vänsterback
777 1960-10-02 Hammarby IF     B Råsunda           3-2 (2-0) Vänsterback 1
778 1960-10-09 Hälsingborgs IF B Olympia           2-2 (1-1) Vänsterback
779 1960-10-16 Örgryte IS      H Råsunda           3-1 (0-0) Vänsterback
780 1961-04-16 Degerfors IF    H Råsunda           1-1 (0-1) Vänsterback
781 1961-04-23 Sandvikens IF   B Jernvallen        1-0 (1-0) Vänsterback
782 1961-04-27 Örgryte IS      H Råsunda           1-2 (1-0) Vänsterback
783 1961-05-07 IFK Malmö       B Malmö Stadion     0-0 (0-0) Vänsterback
784 1961-05-11 Malmö FF        H Råsunda           0-1 (0-0) Vänsterback
785 1961-05-14 Hälsingborgs IF B Olympia           1-1 (1-1) Vänsterback
787 1961-06-01 IFK Norrköping  H Råsunda           1-1 (0-0) Vänsterback
788 1961-06-07 Hammarby IF     H Råsunda           3-1 (3-0) Vänsterback
789 1961-06-11 Örebro SK       B Eyravallen        0-2 (0-2) Vänsterback
790 1961-08-03 IF Elfsborg     H Råsunda           1-4 (1-3) Vänsterback
793 1961-08-20 IFK Göteborg    H Råsunda           2-4 (2-2) Vänsterback
794 1961-08-30 Hammarby IF     B Råsunda           2-1 (0-1) Vänsterback
795 1961-09-03 Örebro SK       H Råsunda           5-1 (2-0) Vänsterback
796 1961-09-06 IFK Malmö       H Råsunda           3-1 (1-0) Högerback  
797 1961-09-17 Örgryte IS      B Nya Ullevi        0-0 (0-0) Vänsterback
798 1961-09-24 Hälsingborgs IF H Råsunda           2-2 (2-1) Högerback  
799 1961-10-01 Malmö FF        B Malmö Stadion     2-6 (0-3) Vänsterback
801 1961-10-15 Degerfors IF    B Stora Valla       0-2 (0-0) Vänsterytter