Startsida Fotboll 500 AIK:are Bertil Ericsson

BERTIL ERICSSON - SANDVIKEN IF:s STORE MAN

Bertil Ericsson avled sommaren 2002, nästan 94 år gammal, och var dessförinnan den äldste levande personen som hade spelat allsvensk fotboll i AIK. Hans insatser i AIK:s färger sträckte sig tillbaka till början av 1930-talet. Men det var inte i AIK som Bertil gjorde sig känd som den store fotbollsspelaren och målskytten. Det blev bara tre matcher och ett mål i AIK, men hela 211 allsvenska matcher och 132 mål i Sandvikens IF! Därmed är Bertil faktiskt den allsvenske AIK-spelare som har gjort flest allsvenska mål, totalt 133 stycken fast bara ett av dessa för AIK. Bertil är också den som har bäst statistik i AIK-tröjan. Vi tror att han med tre matcher utan en enda tappad poäng har spelat flest allsvenska matcher för AIK - utan att tappa poäng!

Bertil Ericsson 1932.
Fullständigt namn: Karl Bertil Ericsson.
Smeknamn: Danskdödaren.
Född: 6 november 1908 i Falun.
Död: 18 augusti 2002 i Sundsvall.
Bott: Bott: Falun (1908–32), Stockholm (1932), Sandviken (1933–44), Sundsvall (1944–46), Härnösand (1946–48), Sundsvall (1948–2002).
Arbete: Städernas allmänna försäkringsbolag (1932), Sandvikens Jernverk (1933–46), Idrottsbladet (skrev referat från Norrlandsmatcher), Fagersta Bruk (säljare i Härnösand), egen företagare.
Familj: Fru Nanny, barnen Jan (född 1936), Britt (född 1939), Görel (född 1943) och Karl–Gustav (född 1946), 9 barnbarn.
Idrottssläkting: Sonen Jan (2:a SM i curling, coach till juniorvärldsmästare i curling).
Favoritlag: Sandvikens IF och AIK.
Längd/matchvikt: 178cm, 67-68kg.
Moderklubb: Falu IK.
Allsvenska AIK-matcher: 3 (+ 211 i Sandvikens IF).
Allsvenska AIK-mål: 1 (+ 132 allsvenska mål i Sandvikens IF).
Allsvensk AIK-debut: 18 september 1932 (AIK-Göteborg 6-1).
Första allsvenska AIK-mål: 18 september 1932 (AIK-Göteborg 6-1, Bertil gjorde 3-0 i 30:e minuten).
Utvisningar: Inga.
Position: Center.
Landskamper: 10 (1933-37).
Stor Grabb.


Spelarkarriär:
Falu IK (-1932).
AIK (1932).
Sandvikens IF (1933-44).
Kubikenborgs IF (1944-1946).

Ledarkarriär:
Kubikenborgs IF (tränare och ordförande).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsvenskan
1932-33 3 1
Totalt 3 1

Matchstatistik
Allsvenskan 3 3 0 0 13-2 6 2,0 p/match


BERTIL ERICSSON - MESTE ALLSVENSKE MÅLSKYTTEN I AIK

Bertil Ericsson är faktiskt den allsvenske AIK-spelare som har gjort flest allsvenska mål! Han gjorde visserligen bara ett mål för AIK, men hela 132 för Sandvikens IF. Ingen annan allsvensk AIK-spelare har gjort fler allsvenska mål. Bertil Ericsson är också, i juni 2001, den äldste levande AIK-spelaren, snart 93 år gammal. Och Bertil är också den som gjort Allsvenskans snabbaste mål. I rekordrullorna står det att det tog tio sekunder när Sandviken gjorde ledningsmålet mot IFK Göteborg 1936 men Bertil menar att det bara handlade om fem sekunder innan bollen var i nät.

Bertil fick smeknamn "Danskdödaren" efter att ha slagit in fyra mål på Danmark. Han var också med i OS-laget 1936 men var inte på plan när Japan sensationellt besegrade Sverige. När tåget hem passerade Halmstad slängde han ut halmhatten från OS genom fönstret. Tråkningarna för förlusten mot Japan hade blivit för många och Bertil själv hade ju inte varit med på planen. Han fick onekligen en snabb revansch i och med det snabba målet mot Göteborg direkt i Allsvenskans säsongspremiär.


Bertil Ericsson, född 6 november 1908 i Falun, tog studenten på läroverket i sta'n. Utbildningen skedde på Påhlmans Handelsinstitut och Schartaus Handelsinstitut i Stockholm och militärtjänsten gjorde han på I20 i Umeå med tjänstgöring i bland annat Norrbotten och Värmland. Sin yrkesutövning började han som korrespondent hos Sandvikens Jernverk 1933, blev resande på Norrland 1942-52 och egen företagare fram till sin pensionering.

Bertil började sin fotbollsbana i Falu IK, fortsatte i AIK 1932 och avslutade sin allsvenska karriär efter tolv säsonger i Allsvenskan för Sandvikens IF 1944. Efter detta representerade han Kubikenborgs IF 1944-48.

Nu låter vi Bertil berätta själv

Den korta tiden i Stockholm
- AIK kom under sin turné i Dalarna till Falun. Visserligen inte med bästa lag, men tillräckligt bra för att göra mos av oss. Men efter en kvart ledde vi med 3-0 och jag gjorde alla målen och slutligen hade vi besegrat ett av Sveriges bästa lag med 5-3. Tränaren hos svartingarna var just då Justus Gustavsson och han fick ögonen på mig. Detta resulterade i att jag blev inbjuden till AIK:s jubileumstävling på Stadion. Detta var en stor ära för mig att försöka ersätta "Napoleon" Per Kaufeldt. På tåget ner till Stockholm grubblade jag på om jag skulle spela tillbakadraget eller spela mitt eget spel, det vill säga som framfusig center. Jag beslutade mig för det senare. Jag lyckades över förväntan och gjorde succé. Alla ville se det nya centerfyndet. I andra matchen mot danska B93 från Köpenhamn lyckades jag så bra , att den danske målvakten avstod från spel i andra halvlek. Efter denna match avstod jag, trots stora påtryckningar från AIK:s sida, den tredje matchen utan åkte istället hem till Falun för att spela en DM-final, som jag lovat mina kamrater. Vi vann med 2-0 och jag gjorde båda målen. Därefter åkte jag på en beredskapsövning vid I20 i Umeå.

Den ännu kortare AIK-tiden
På hösten skulle jag utbilda mig på en tvåårig handelskurs i Stockholm, varför jag skrev på för AIK. Jag spelade tre matcher för Gnaget, men insjuknade i gulsot och njurinflammation som spolierade dels mina studier och dels min medverkan i AIK. Efter tillfrisknandet fick jag som konvalescent följa med klubben på en turné i Frankrike. Vid återkomsten till Stockholm, hade klubben ordnat en anställning för mig på Städernas Allmänna Försäkringsbolag som ackvisitör. Ett jobb som jag med mitt dalamål vantrivdes med. Men trots detta debuterade jag för AIK i Allsvenskan den 18 september 1932 hemma mot IFK Göteborg. Vi vann med 6-1 och jag gjorde ett mål. Nästa match var mot Elfsborg i Borås, som vi vann med 1-0. Jag blev dock mållös. Min sista match spelades mot Sleipner 9 oktober. Återigen blev jag utan något mål. Tyvärr blev jag därefter sjuk som jag redan nämnt.

Den långa och fina tiden hos Sandvikens IF
- När jag åkte hem för att fira jul uppvaktades jag av representanter för Sandvikens IF, som jag skrev på för, vilket jag aldrig ångrat. Min allsvenska debut för SIF skedde 1933 mot Landskrona BoIS och jag började min målfabrikation med att göra mål. Matchen slutade 2-2 och denna säsong blev det sju matcher och nio mål. Jag spelade sedan 12 år i Allsvenskan och hann med totalt 214 matcher och gjorde 133 mål. Tre allsvenska medaljer - två brons och ett litet silver blev det också. Jag spelade min sista allsvenska match 1944 nere i Malmö mot MFF som vi förlorade med 3-1.
Utan att direkt skryta, har jag ett oslagbart världsrekord, nämligen mål direkt efter avspark mot IFK Göteborg 1936. Det tog inte mer än fem sekunder, förrän bollen låg bakom Anders Rydberg.
Efter den allsvenska karriären tillträdde jag en plats som representant för Sandvikens Jernverk på Norrland och spelade för Kubikenborgs IF.

Bertil sysslade även med andra sporter
Bandy var en annan av mina favoritsporter och när Falu BK kvalade till högsta serien 1932, gjorde jag båda målen och vi vann med 2-1. När jag flyttade till Sandviken förbjöds jag att spela bandy för Sandvikens AIK därför att SIF hade ishockey på sitt program. Handboll och gymnastik var ytterligare sporter jag utövade.

Utanför fotbollsplanen
Mina styrelseuppdrag i SIF bestod av sekreteraruppdrag 1938-44. Har även varit ledamot i Svenska Fotbollförbundets Tekniska kommitté. Sedan jag flyttade till Sundsvall blev jag medlem av Medelpads FF samt ordförande i Kubikenborgs IF. 1950 lämnade jag min anställning hos Sandvikens Jernverk och flyttade till Ramströms i Härnösand som representerade Fagersta på Norrland, men trivdes inte, och återvände till Sundsvall, där jag haft min verksamhet till pensioneringen. Trots min ålder (93 år när intervjun gjordes), är jag fortfarande verksam inom plastbranschen, men också inom pensionärsrörelsen. Utöver detta är jag hedersordförande i Ortvikens Bågskytteklubb. Innehar utmärkelse från Sundsvalls Segelsällskap, och jag sätter mycket stort värde på ett diplom från Gästriklands Kulturhistoriska förening, för mitt arbete med ungdomsverksamheten under min tid i Sandviken.
- Ja, nu håller jag på att skriva mina memoarer och dessa kommer bland annat att behandla mina landskamper och mitt samarbete med den tidens UK som tog ut landslagen till och med Olympiaden i Berlin 1936.

Hans Ekman (2001)
Artikeln har tidigare publicerats i "Allvenskan i Siffror" nr 23, och publiceras här på AIK:s internetsida med artikelförfattarens godkännande

Från Bertils son Jan får vi veta följande:
"Bertil var mycket snabb på korta sträckor, något som bidrog till hans målfarlighet. Han gjorde tio landskamper och men det hade blivit fler om han inte varit alltför frispråkig och sagt vad han tyckte om UK (t ex skrev han i Idrottsbladet efter en förlust att ”det var UK:s fel”).
Bertil var med i OS-truppen 1936. Han var däremot inte med i den berömda landskampen mot Japan (2-3) utan satt då bredvid och hjälpte Sven Jerring i radio. Nästan 65 år senare kom ett japanskt TV-team till Sundsvall för att intervjua Bertil, som en av bara ett fåtal från matchen 1936 som fortfarande levde. Reportaget sändes sedan i japansk TV inför VM 2002 och Bertil blev inbjuden att närvara under VM i Japan men tackade nej då resan skulle bli för jobbig.

Anders Johrén (2007)

Bertil Ericssons samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

 184 1932-09-18 IFK Göteborg    H Stadion           6-1 (3-0) Center    1
 185 1932-10-02 IF Elfsborg     B Idrottsplatsen    1-0 (0-0) Center          
 186 1932-10-09 IK Sleipner     H Stadion           6-1 (3-1) Center