Startsida Fotboll 500 AIK:are Alexander Östlund

ALEXANDER ÖSTLUND - GULDSKYTTEN 1998

Alexander Östlund blev tidernas yngste allsvenske debutant i AIK när han 10 september 1995 blev inbytt mot Degerfors. Han var då 16 år, 10 månader och 8 dagar gammal. En dryg månad senare blev han tidernas yngste allsvenske AIK-målskytt då han fastställde slutresultatet 2-0 mot Örebro. Men mest ihågkommen är han nog för att han gjorde det avgörande målet mot Örgryte 1998, målet som säkrade AIK:s SM-guld.

Fullständigt namn: Jan Alexander Östlund.
Smeknamn: Salle.
Född: 2 november 1978 i Åkersberga.
Bott: Åkersberga, Stockholm, Guimares, Stockholm, Norrköping, Stockholm, Rotterdam, Southampton.
Arbete: Fotbollsspelare.
Familj: Fru ??, två döttrar.
Matchdata: 180cm, 75 kg.
Bästa AIK-kamrater: ???.
Bästa AIK-minne: Guldmålet och SM-guldet 8 november 1998.
Bästa AIK-match: ??.
Bästa AIK-mål: 8 november 1998 (AIK-Örgryte 1-0, Alexander gjorde guldmålet i 49:e minuten).
Moderklubb: IFK Österåker.
Allsvenska AIK-matcher: 46 (+ 78 i IFK Norrköping och 45 i Hammarby IF).
Allsvenska AIK-mål: 3 (+ 3 i IFK Norrköping).
Allsvensk AIK-debut: 10 september 1995 (Degerfors IF-AIK, Alexander blev inbytt i 87:a minuten som tidernas yngste allvenske AIK-debutant).
Första allsvenska AIK-mål: 28 oktober 1995 (AIK-Örebro SK 2-0, Alexander gjorde 2-0 i 84:e minuten och blev tidernas yngste allsvenske AIK-målskytt).

ALEXANDER ÖSTLUND - TIDERNAS YNGSTE AIK-DEBUTANT

Alexander Östlund blev tidernas yngste allsvenske AIK-debutant när han blev inbytt borta mot Degerfors 10 september 1995. Han var då 16 år, 10 månader och 8 dagar gammal när han klev in på planen i den 87:e minuten i stället för Ola Andersson. Degerfors ledde med 2-1, vilket också blev slutresultatet, DIF:s segermål inskjutet av Andreas Andersson.

Alexander hade tränat med A-laget en dryg månad före debuten och sade så här några dagar efter matchen till Dagens Nyheter:
- Det var roligt att få debutera, men det hade förstås varit roligare om vi vunnit eller åtminstone fått oavgjort.

Tränare Erik Hamrén beskrev honom som "fysiskt stark jämfört med sina jämnåriga kamrater och dessutom är han snabb, framfusig och orädd".

Knappt två månader senare, fem dagar före sin 17-årsdag, blev Alexander tidernas yngste allvenske AIK-målskytt då han slog in slutresultatet 2-0 sex minuter före slutsignalen. DN beskrev målet:
"Inhopparen Thomas Lagerlöf gjorde några fräcka dragningar inne i Örebros straffområde, spelade snett bakåt till Alexander Östlund, varpå denne slog till med ett tillslag och överlistade storspelande Anders Karlsson i gästernas mål."

Alexander Östlund har just gjort 1-0 mot Örgryte 8 november 1998. Det skulle visa sig bli guldmålet.

Alexander gjorde inte bara målet. Han gjorde i övrigt en mycket bra match. DN igen: "Redan under den första kvarten hade Alexander en flygande nick inne i Örebros straffområde som Anders Karlsson räddade. Det var också Salle som låg bakom högerhörnan där Pascal Simpson nådde högst och nickade in 1-0 efter 32 minuter."

Alexander spåddes en lysande framtid och Dick Lidman sade i en TV-intervju att "jag kommer att vara stolt över att ha fått spela tillsammans med Alexander, så bra kommer han att bli".

Alexander spelade 17 allsvenska matcher 1996, varav sex från start, men han tog inte det där klivet fram och blev riktigt ordinarie. Det gjorde han heller inte 1997, och efter att bara ha spelat två matcher på sommaren blev han utlånad till Brommapojkarna. Han tycktes få prestationsångest och var talangen som aldrig blommade ut.

Men han kom tillbaka 1998 och gick då in i AIK:s täta lag, som knappt släppte in några mål men heller inte gjorda så många. Inför den sista omgången hade Alexander spelat 23 av 25 matcher, alla som forward, utan att ha gjort ett enda mål. Men i den sista sagolika matchen mot Örgryte var det Alexander som fick göra det avgörande målet. Målet som gav AIK SM-guld. Ett vänsterskott från vänster sida i straffområdet förbi Öis-målvakten Freddie Roth. Så här sade Alexander till DN efter matchen:
- Jag hade bara en tanke när bollen dök upp framför fötterna på mig. Tänk inte, bara skjut. Jag trodde knappt det var sant när jag såg bollen gå i mål efter alla missar tidigare i år.

Alexander Östlund har just gjort 1-0 mot Örgryte 8 november 1998. Först att gratulera är Thomas Lagerlöf och Johan Mjällby.

Alexander blev guldhjälte i sin sista match i AIK-tröjan. Han fick inte nytt kontrakt och gick vidare till IFK Norrköping. Där omskolades han från forward till högerback och som sådan gjorde han succé. Två lyckosamma år i Hammarby, A-landskamper och utlandsspel i först Feyenoord och sedan Southampton gör att de förhoppningar om en framgångsrik fotbollskarriär, som uttalades av många hösten 1995, har gått i uppfyllelse om än efter en del omvägar.

Anders Johrén (2007)

AIK jublar efter SM-guldet 8 november 1998. I främre raden jublar Johan Mjällby, Anders Limpar och Tomas Gustafsson. Bakom dom står Thomas Lagerlöf, Alexander Östlund och Patrik Fredholm.

Alexander Östlunds samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

1534  1995-09-10 Degerfors IF    B Stora Valla       1-2 (1-1) 14:e (inbytt)
1540  1995-10-23 IFK Norrköping  B Idrottsparken     1-1 (0-0) 12:e (inbytt)
1541  1995-10-28 Örebro SK       H Råsunda           2-0 (1-0) Forward      1
1542  1996-04-21 Degerfors IF    H Råsunda           1-1 (1-1) 13:e (inbytt)
1543  1996-04-29 Trelleborgs FF  B Vångavallen       1-0 (0-0) Forward
1544  1996-05-02 Malmö FF        H Råsunda           0-1 (0-1) Forward
1545  1996-05-05 Östers IF       H Råsunda           2-3 (0-1) Forward
1546  1996-05-12 Umeå FC         B Sandåkerns IP     0-2 (0-1) 12:e (inbytt)
1547  1996-05-20 Örebro SK       H Råsunda           0-2 (0-1) 13:e (inbytt)
1548  1996-05-27 Halmstads BK    B Örjans Vall       2-3 (1-0) 13:e (inbytt)