Aftonbladet
Årets Dagstidning digitalt. Årets Nyhetssajt.

Stuart Baxters utbrott efter Turinas bortgång

"Hans bortgång krossade inte bara mig utan hela min familj"

Stuart Baxter tog beskedet om Ivan Turinas bortgång hårt.   Stuart Baxter tog beskedet om Ivan Turinas bortgång hårt. Foto: Scanpix

Stuart Baxter blev utvisad och avstängd efter att ha skällt ut en assisterande domare i Sydafrika med "grovt och ovårdat språk".

Anledningen till utbrottet?

– Jag var förmodligen överkänslig då jag fått nyheten om att min målvakt i min tidigare klubb AIK gått bort, säger Baxter.

Ivan Turinas tragiska bortgång har skakat fotbollssverige. En Sverige-bekanting som inte lämnades orörd var förre AIK-tränaren Stuart Baxter, i dag i sydafrikanska Kaizer Chiefs.

I semifinalmötet av den sydafrikanska cupen med United FC två dagar eter Turinas bortgång blev Baxter utvisad efter att ha skällt ut den assisterande domaren då han dömt ett inkast till motståndaren.

Enligt disciplinnämnden ska Baxter ha använt ett "grovt ovårdad språk" i sin utskällning av den assisterande domaren och i går stängde man av Baxter i de avslutande två ligamatcherna. För Sportbladet berättar Baxter exakt vilken ordsalva han riktade mot domaren:

– Jag skrek att "om du är blind kan du sluta vara linjeman".

"Krossade inte bara mig"

Baxter förklarade sitt utbrott för klubbens hemsida med att han var påverkad av Ivan Turinas bortgång.

– Jag var förmodligen överkänslig då jag fått nyheten om att min målvakt i min tidigare klubb AIK gått bort. Ivan Turina dog i sömnen den 2 maj. Hans bortgång krossade inte bara mig utan hela min familj och skickade chockvågor över svensk fotboll, sade Baxter till klubbens hemsida.

För Sportbladet utvecklar Baxter hur bestört han blivit efter nyheten om att Turina gått bort, och om hur hans son Lee, som är målvaktstränare i AIK, ringt upp med beskedet.

– Lee hade ringt mig och lämnat ett meddelande om att jag skulle ringa upp så fort som möjligt. Han var riktigt känslosam och det var även jag. Jag kände Ivan och hans relation med Lee. Ivan var alltid så respektfull och kallade mig alltid "mister".

Försökte åka till Sverige

Stuart Baxter hjälpte AIK när Turina skulle scoutas inför en värvning från Dinamo Zagreb med kontaktuppgifter nere i Kroatien.

– Varje gång jag åkt upp till Sverige har jag träffat Ivan med familj. Efter tre år med sådana resor kände jag mig nära honom. Och varje gång jag pratade med Lee i telefon sade han "Ivan gjorde si och så, vi måste träna på det och det". Jag försökte komma hem till matchen mot IFK Göteborg men det var omöjligt med vårt spelschema, säger Stuart.

Avstängningen kunde inte ha kommit mer olägligt då Kaizer Chiefs gör upp om ligatiteln med Platinum Stars. Kaizer Chiefs leder just nu ligan med tre poäng men får alltså klara sig utan Baxter på upploppet av säsongen. Utvisningen var enligt Baxter "löjlig".

– Det var ett jävla inkast med 30 sekunder kvar av matchen. Det var inget "This is the fucking Champions League" inte, säger Baxter.

  • Skriv ut
Läs mer
SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet

Aftonbladet TV

Nöjesbladet FILM

Populära bildspel via Shootitlive