1–0 blev 1–2 mot Kalmar FF i lördags – och Häcken tappade greppet om guldstriden.

Förlusten sved ordentligt.

Men räkna inte bort göteborgarna från kampen om Lennart Johanssons pokal.

–Det var inte många som trodde att AIK skulle förlora mot Gefle, det var inte många som trodde att vi skulle förlora mot Kalmar. Men det inträffade. Malmö–Örebro känns säker från början, men Örebro har spelat oavgjort mot Helsingborg och slagit Göteborg hemma, säger Peter Gerhardsson.

Häckens succétränare är annars inte mycket för att spekulera. En match i taget. Fokus på prestationen. Det är vad som gäller inför den dramatiska avslutningen av årets fotbollsallsvenska.

–För oss handlar det om AIK-matchen på torsdag (läs i dag). Efter den kvällen vet man hur läget inför sista omgången är, säger Gerhardsson, som gör sin fjärde säsong i klubben.

Så här är läget just nu: om tabelltrean Häcken vinner sina två återstående matcher – efter AIK hemma väntar Gif Sundsvall borta i sista omgången – sätter man rejäl press på både MFF och Elfsborg. Inget av de två topplagen har då råd att tappa några poäng, eftersom Häcken har klart bättre målskillnad.

Och oavsett hur kampen om SM-guldet slutar är Häcken en av säsongens stora vinnare i allsvenskan. Det är redan klart att klubben slutar sämst fyra och därmed gör sin bästa säsong sedan den grundades 1940.

Att laget är med i guldstriden har överraskat de flesta – även Gerhardsson själv?

–När man ställer upp i allsvenskan måste man kunna se sig själv som att man kan vinna serien, men man måste också se sig själv som att man kan åka ur om man inte gör allting rätt, säger han.

–Men att två omgångar före slutet ha chansen att hamna högst upp, det är fantastiskt.