Förstasidan Allsvenskan Superettan Landslaget Internationellt Utlandsproffs 

AIK
Djurgården
Elfsborg
GAIS
Gefle
Göteborg
Halmstad
Hammarby
Helsingborg
Kalmar
Ljungskile
Malmö
Norrköping
Sundsvall
Trelleborg
Örebro

 

  Förstasidan
  Allsvenskan
  Superettan
  Landslaget
  Internationellt
  Utlandsproffs 

Baxter om DIF: ''Inget får lämnas åt slumpen''
03/02/07 09:19

Ingress saknas

Stuart Baxter är numera verksam i det engelska Fotbollförbundet, men håller fortsatt koll på Allsvenskan. Bland annat har han givetvis noterat Djurgårdens resa från Superettan till svenska mästare och det nu stundande kvalet till Europafotbollens finrum. Och han är givetvis imponerad.
- De är väldigt duktiga. Alla i den organisationen ska ha en eloge för att de har jobbat så målmedvetet. De verkar ha en bred bas och ser inte ut att spricka upp nu i alla fall. Sverige är i stort behov av ett ledarlag som tar tag i ligan och ännu har ingen lagt beslag på den rollen. Men AIK, Djurgården och några lag till har förutsättningarna, säger Baxter.

Nu står Djurgårdens organisation inför sin tuffaste utmaning - kvalet till Champions League. Lottningen mot Partizan Belgrad, som slog ut Hammarby i fjol, har fått ett blandat bemötande, men helt klart är att det blir tuffa matcher.
- Djurgården verkar ha ett bra lag nu som vill ut i Europa.

Men till det krävs till att börja med att man slår ut Partizan, som enligt uppgifter ska vara bättre rustade i år. Stuart Baxter styrde 1999 AIK-skutan till avancemang via vitryska Dnjepr och sedan elddopet mot hårdsatsande AEK Aten. Bakom framgångarna låg minutiösa förberedelser. Djurgården har en klart tuffare lottning, lyckas man slå ut Partizan står ytterligare en storklubb i vägen.
- Vi förberedde oss för allt, hur vi skulle agera om vi fick en man utvisad, eller hur vi skulle göra om de fick en utvisad och hur vi skulle agera om vi tog ledningen eller låg under, säger Baxter.

Vad kan du ge Djurgården för råd?
- Jag vill helst inte ge något råd. Men det gäller att inte lämna något åt slumpen. Vi förberedde oss väldigt noggrant och spelarna behärskade flera spelsystem som vi övat på och kunde växla mellan mitt under match. Sedan gäller det att ha den lilla tur som krävs. Och 1999 trodde spelarna på sig själva och gjorde en fantastisk insats.

Det räckte för att AIK skulle slå ut Aten via 0-0 på bortaplan och 1-0 på Råsunda, sedan Nebojsa Novakovic gjort matchens enda mål. I gruppspelet tog man sedan bara en poäng på sex matcher, men det svåra motståndet i form av Barcelona, Arsenal och Fiorentina ursäktade en hel del.

Ska man tro Djurgårdens tränare Sören Åkeby är Dif av idag bättre än 1999 års upplaga av AIK. Åkeby menar att man är klart bättre och att man har ett eget spel, som AIK saknade 1999.
- Man ska vara försiktig när man uttalar sig om andra lag och för mig är det svårt att jämföra lagen. Men att säga att AIK inte hade eget spel 1999 är fel. Vi mötte tre av Europas bästa lag och hade ett bra eget spel och en bra trupp, säger Baxter.

Men försvaret var viktigast?
- 1998 var det absolut så eftersom vi inte hade tillräckligt med anfallskvalitet. Det hade vi 1999 och då kunde vi spela med högre press och gjorde också mycket mål tack vare vårt fina passningsspel.

Kan ett svenskt lag ta sig till Champions League med en offensiv fotboll?
- Norska Rosenborg har ju lyckats bra med det. Men sedan är det ju så att det enda laget i världen som kan spela offensivt på bekostnad av defensiven är Real Madrid. Men de är ett dåligt exempel eftersom deras bollskicklighet gör anfallsspelet till ett försvarsvapen. Det måste kombineras på ett bra sätt.

Återstår att se om Djurgården hittar rätt balans. Men förberedelserna kan börja.

Johan Cederqvist
FotbollDirekt.com

3139

 
250x120
Redaktör: Daniel Bogefors | Maila redaktionen

FotbollDirekt.com. 08-506 224 00

För annonsering kontakta:
Daniel Fredricson daniel@proad.se 073-200 94 60 eller
Michael Wictor michael@proad.se 070-7367 174

Hosted by Datimab

Copyright © 2001 FotbollDirekt.com. All rights reserved