Förstasidan Allsvenskan Superettan Landslaget Internationellt Utlandsproffs 

AIK
Djurgården
Elfsborg
GAIS
Gefle
Göteborg
Halmstad
Hammarby
Helsingborg
Kalmar
Ljungskile
Malmö
Norrköping
Sundsvall
Trelleborg
Örebro

 

  Förstasidan
  Allsvenskan
  Superettan
  Landslaget
  Internationellt
  Utlandsproffs 

Sydafrika vill ha Baxter - som fortfarande funderar
24/03/04 12:25

Ingress saknas

Beskedet att Stuart Baxter skrivit på ett tvåårskontrakt kom idag från det sydafrikanska fotbollförbundet. Det är dock inte helt sant.
- De har gått ut lite i förväg. Jag hörde deras pressmeddelande och jag har sagt att de ska vara lite försiktiga eftersom vi inte har förhandlat färdigt ännu. Men de kände sig nog lite pressade. Det har varit många rykten och mycket prat så de vill väl ha det klart, förklarar Baxter.

Helt klart är i alla fall att Stuart Baxter är högaktuell för uppdraget som har krävt tio tränare på de senaste tolv åren. Det är med andra ord ett tufft jobb som väntar om han väljer att ta det.
- Jag tror att det är ett väldigt komplext jobb. Men det är upp till mig att försöka skaffa mig det stöd jag behöver om jag tar jobbet. Jag går i alla fall inte omkring och tänker att jag ska få sparken, säger han.

En mängd stora namn har nämnts i samband med jobbet. Terry Venables, Glenn Hoddle och Howard Wilkinson till exempel.
- Det är väldigt smickrande att de tycker att jag är kapabel att ta det här jobbet, säger Baxter.

Det gör inte tidningen Cape Argus. Enligt Dagens Nyheter avfärdade tidningen Baxter som kandidat så sent som i går eftersom han inte anses ha erfarenheten som krävs.
- Det får stå för dem. Jag vet inte vart man skulle skaffa sig den erfarenheten i sådana fall. Jag tror att man kan vara förbundskapten i Sverige i 20 år och ändå inte veta hur man ska var det i Thailand. De undrar nog mera om jag har kunskapen som krävs.

Om Baxter nu väljer att tacka ja kommer han att få använda sig av all sin kunskap. Sydafrika är ett land som vill ha VM 2010 och därför blir vägen till VM 2006 extra viktig. Det är dit som landet vill nå med Baxter.
- 2006 kommer snabbt så jag har inte mycket tid att sätta min egen prägel på laget. Det blir en jätteutmaning att nå de kortsiktiga resultaten, konstaterar han.

Stuart Baxter, som lämnade norska Lyn i december 2001, har sedan dess jobbat på engelska fotbollförbundet, FA. Där har han bland annat haft hand om ungdomslandslaget. Det har talats om att han skulle återvända till klubblagsfotbollen igen eftersom han saknat den dagliga kontakten med spelarna och så kan det fortfarande bli.
- Jag har saknat den dagliga kontakten och därför måste jag väga vilken typ av klubblag jag kan ta över och vilket typ av landslag jag kan ta över. Det finns ett par klubbar som väntar på svar och de ringde mig idag och undrade vad som hade hänt, säger han.

När måste du bestämma dig?
- Sydafrika spelar mot Australien i London den 30:e mars. De har bjudit in mig till den matchen.

Då kan du komma att skriva på?
- Till dess har jag antingen skrivit på eller så har jag inte gjort det.

Baxter förde AIK till SM-guld 1998 och Champions League året efter. Han lämnade AIK efter säsongen 2000. Han har jobbat i Japan, Norge och Portugal.

Daniel Sjöberg
FotbollDirekt.com

1158

 
250x120
Redaktör: Daniel Bogefors | Maila redaktionen

FotbollDirekt.com. 08-506 224 00

För annonsering kontakta:
Daniel Fredricson daniel@proad.se 073-200 94 60 eller
Michael Wictor michael@proad.se 070-7367 174

Hosted by Datimab

Copyright © 2001 FotbollDirekt.com. All rights reserved